TV B92 osuđena zbog blaćenja novosadskog neuropsihijatra

Emisija „Lovci na imovinu“, čiji je autor Radoslavka Despotović, bavila se (ne)brigom o starim osobama kojima se na prevaru oduzima imovina, a emitovana je u septembru prošle godine. U njoj se pojavljuje Anka Plavšić, koja tvrdi da su njenog pokojnog oca dvoje ljudi, u saradnji sa sudijom, veštacima i službenicima Centra za socijalni rad, na prevaru nagovorili da s njima potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju. Sve njih, zajedno s neuropsihijatrom Maksimovićem, koji uopšte nije ni učestvovao u tom slučaju, Plavšićeva je u emisiji optužila za zločinačko udruživanje. Pri tom je Maksimović emitovan u krupnom planu, dok autorka emisije komentariše kako ona u stvari istražuje načine da se takvom kriminalu stane na put.


Maksimović se u toj emisiji pojavio jer ga je novinar Zadrepko pozvao i pitao da li bi on govorio o brizi i nebrizi o starim osobama u Srbiji. Kako se navodi u presudi, novinar je sagovornika više ispitivao o pojedinačnim slučajevima nego o onome što mu je na početku najavio, a snimak je poslao u Beograd i više se nije javio. Nakon emitovanja emisije, Maksimović je pretrpeo brojne neprijatnosti i okarakterisan je kao kriminalac. Na Limanskoj pijaci, gde često pazari, jedan čovek viknuo je: „Pazite se, starci, nemojte da vas sudije, doktori i advokati prevare za stan.“ Od bliže i dalje okoline nailazio je na brojne komentare, stranke su odbijale njegovo veštačenje, a kolege iz Niša zahtevale su da se on suspenduje zbog navodnog brukanja ustanove u kojoj radi.


Kako tvrdi sudski veštak Maksimović, u emisiji je zloupotrebljeno njegovo ime, uz navođenje netačnih podataka, zlonamernih i senzacionalističkih komentara, zaključaka i uvreda.


– Savesno radim već 25 godina. Zašto bih se sada drugačije ponašao? Namera je bila veoma jasna – da se objavi javni linč! Po čijem nalogu? Svesno i zlonamerno, naneli ste ogromnu štetu meni i mojoj porodici. Odgovorno tvrdim da nikada nisam učestvovao u bilo kakvim zloupotrebama niti to nameravam – naveo je u pismu uredniku B92 Maksimović i naveo da će, ukoliko mu se ne izvine, pravdu tražiti na sudu. Po zakonu, urednik Veran Matić bio je dužan da objavi odgovor u narednom terminu emitovanja emisije, ali se to ni do danas nije dogodilo.


Novinar Zadrepko izneo je da su sve optužbe na njegov račun neosnovane, a sud je u obrazloženju presude naveo da ni on, ni autorka, ni urednik pre emitovanja nisu proverili istinitost informacija koje će emitovati, iako su to mogli uraditi.

Tagovi

Povezani tekstovi