TV giganti na srpskom ekranu

Borba za nacionalnu frekvenciju počela je sa prijavama na konkurs Radio difuznog saveta koji je završen prošlog ponedeljka. Iako spisak onih koji su konkurisali za frekvencije još nije objavljen nezvanično saznajemo da su za pet frekvencija osim tri napred navedene kuće još konkurisali i „Pink“, TV B92, BK televizija, zatim „Sigma“, MTS, „Pro 5“, „TV5“, „ITV studio A“, „TV Avala“ i „Super“, a zajednički su nastupili kanali „Košava“ i „Hepi“ i „Politika“ i MTT.


Među domaćim favoritima za dobijanje nacionalne pokrivenosti su svakako najgledanije televizije „Pink“, B92 i BK. Mnogi smatraju da su dve frekvencije rezervisane za „Pink“ Željka Mitrovića i B92 Verana Matića, a da je BK sporan zbog trenutne situacije u kojoj se nalazi vlasnik te televizije Bogoljub Karić.


Od domaćih takmaca za frekvenciju na spisku su još dečija „Hepi televizija“ Bojana Maljevića koja se ujedinila sa „TV Košavom“, zatim „MTS“ (Muzička televizija Srbije) Baneta Antovića, „TV Avala“ nova grupacija koju predvode domaći biznismeni na čelu sa Milanom Babićem iz vršačkog „Hemofarma“ i „ITV studio A“ čiji je glavni urednik novinar Miodrag Ilić. TV „Politika“ se za osvajanje frekvencija pojačala podrškom skandinavske medijske grupe MTT. Niška „TV5“ i subotička „Super TV“ nastupaju samostalno .


Strane televizije koje se pojavljuju na konkursu se mogu takođe podeliti u dve grupe, u gigante i male televizije. Najmoćniji su pomenuti „Foks“, vlasništvo milijardera i medijskog magnata Ruperta Mardoka čija je programska orjentacija informativni i zabavni program, nemački RTL koji ima moćan informativni i dokumentarni program, kao i evropski multinacionalni CME orjentisan na zabavni program. Korporacija CME je suvlasnik najgledanijih kanala u Sloveniji („Pop TV“) i Hrvatskoj („Nova TV“), a najveći akcionar ove kompanije je jedna od najuglednijih kozmetičkih kuća „Este Loder“. Nešto manje moćne stanice koje konkurišu za našu nacionalnu frekvenciju su kiparska televizija „Sigma“ čija je orjentacija zabavni program i rumunska „Pro 5“ kontroverznog vlasnika Dana Vaiskuleskua, predsednika Konzervativne partije Rumunije, koja se ponajviše bavi sportom i muzikom. Zvanični spisak svih televizija koje su učestvovale na konkursu Radio difuzne agencije za dobijanje nacionalne frekvencije biće poznat u sledeći ponedeljak. Tada će se videti da li sve prijavljene televizije ispunjavaju propozicije i da li učestvuju u daljoj trci. Pet kandidata koji će dobiti nacionalnu frekvenciju znaće se za tri meseca.


Vladimir Đurić Đura

Tagovi

Povezani tekstovi