TV Jedinstvo ugasio digitalni signal

tv-jedinstvo

[box align=’box-center’ id=’7845′]

Od osnivanja, polovinom devedesetih godina prošlog veka, kroz TV Jedinstvo prelamala su se politička događanja u Novom Pazaru. Ova TV je na početku bila deo privatizovane istoimene štamparije, kasnije je poslovnim transakcijama prešla pod kontrolu sistema koji predvodi muftija sandžački Muamer Zukorlić. Kada je pre dve i po godine došlo do raskola u političkom krilu tog sistema, zgradu su zauzele Zukorlićeve pristalice, a bivši zaposlenici su ostali bez posla. Program je „kreiran“ preuzimanjem priloga sa TV Sandžak, koja ima lokalnu frekvenciju i program emituje sa Internacionalnog univerziteta. Zukorlićev sistem je, do sada, imao jednu televiziju sa dve frekvencije.

Puštanjem digitalnog signala, trebalo bi da je stavljena tačka na ovaj problem, jer TV Jedinstvo sa pravne strane nije postojala, ali je emitovala program. Osnivač štamparija „Jedinstvo“, u stečaju je od jeseni 2011.godine, a u februaru naredne godine TV je oduzeta dozvola za emitovanje programa, koja je važila retroaktivni od 15. decembra prethodne godine.

TV Jedinstvo je imala i sada ima dozvolu da program emituje na regionalnoj frekvenciji na području Novog Pazara,Tutina i Sjenice. U avgustu 2013. godine preduzeće „TV Jedinstvo media team“, čiji je vlasnik Šerif Marukić, naprasno smenjeni direktor TV Jedinstvo, na konkursu je dobila regionalnu frekvenciju, a 4. juna ove godine i dozvolu za emitovanje programa.

-Sada smo u fazi traženja odgovarajućeg prostora, jer ne možemo da se vratimo u onaj odakle smo isteranu 2013.godine. Te iste godine sudskom presudom nam je prostor vraćen, ali su se Zukorlićevi ljudi žalili što presuda nije napisana na bosanskom jeziku i tako smo blokirani, objašnjava Marukić i dodaje da će u narednih par meseci njegova televizija sigurno početi da emituje program.

TV Sandžak, koja emituje program na lokalnoj frekvenciji, odmah je rešila ovaj problem, iako je prethodno ocenila da je obaveštenje JP Emisiona tehnika i veze „da nema dostupnih uređaja neophodnih za puštanje digitalnog signala“ nekorektno i neprincipijelno.

U saopštenju se navodi, da su pre roka „ispunili sve uslove za digitalizaciju signala i dobila dozvolu za njegovo emitovanje“, da su „prvi od svih lokalnih emitera u Srbiji još u julu 2014.godine obratili JP Emisiona tehnika i veze, da su u najbržem roku ispunili sve uslove koji su zahtevani i domah krenuli u pripreme za dostavljanje tzv.SDI signala“, a onda su dobili obaveštenje da će morati sami da kupuju opremu „koju je bila da obezbedi Emisiona tehnika i veze“.

Rukovodstvo ove TV smatra da nikako nije slučajno da uređaja nema baš za njih i to odmah prebacuju na politički teren i adresu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, pri čijemje ministarstvu ovo JP. Oni smatraju da je to „otvorena opstrukcija, kršenje zakona i obračun sa političkim neistomišljenicima“. Regionalna TV, čiji osnivač je lokalna samouprava, spremno je dočekala digitalizaciju, jer je na digitalni signal prešla prošlog septembra.

Tagovi

Povezani tekstovi