TV Sandžak se žali na diskriminaciju, UNS pozvao Grad Novi Pazar da sve medije tretira jednako

UNS-u su se danas obratile kolege iz Sandžak Televizije, navodeći da im gradske vlasti nisu poslale poziv za događaj 16. februara, kada je ministar Tomislav Momirović bio u poseti Novom Pazaru.

Kako su naveli u pismu UNS-u, svi lokalni mediji, osim ove televizije, bili su obavešteni o događaju. Zbog činjenice da nisu znali za posetu, gledaoci njihove televizije, navode, bili su uskraćeni za informaciju i izveštaj o poseti ministra.

Iz Sandžak TV rečeno je UNS-u i da ovo nije prvi put da ova televizija jedina ne dobije poziv iz Grada za događaje, kao i da su se lokalnoj samoupravi bezuspešno obraćali nekoliko puta.

UNS je u pismu pozvao lokalnu samoupravu da sa ovakvom praksom prestane i da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima, po kojem se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

Zakon propisuje i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

UNS je Novi Pazar podsetio da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih odgovore.

Tagovi

Povezani tekstovi