Tviter suspendovao naloge pojedinim novinarima koji pišu o Ilonu Masku

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nalozi na Tviteru koji pripadaju nekoliko istaknutih novinara koji prate i pišu o postupcima vlasnika kompanije Ilona Maska iznenada su suspendovani, piše BBC.

 

Novinari Njujork tajmsa, CNN-a i Vašington posta su među onima koji su u četvrtak uveče izgubili svoje naloge.

 

Portparolka Tvitera rekla je sajtu koji prati razvoj tehnologija The Verge da je zabrana povezana sa uživo deljenjem podataka o lokaciji.

Sve ovo proizišlo je iz obećanja Maska da će tužiti vlasnika profila koji prati njegov avion.

 

Na listi zabranjenih novinara su i Miša Li iz „Intercept“-a, Mat Bajnder iz Mashable“-a i nezavisni novinari Aron Rupar i Toni Vebster.

 

Portparol Njujork tajmsa nazvao je suspenzije „sumnjivim i nesrećnim“ i rekao da ni list ni reporter Rajan Mek nisu dobili nikakvo objašnjenje za takav postupak.

 

CNN je rekao da je „impulsivna i neopravdana suspenzija jednog broja novinara zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća“.

Zamolio je Tviter za objašnjenje i rekao da će „ponovo proceniti odnos prema kompaniji na osnovu tog odgovora“.

 

Doni O’Saliven sa CNN-a, čiji je nalog bio među suspendovanim, rekao je da je ovaj potez značajan zbog „potencijalnog zastrašujućeg uticaja“ koji bi mogao da ima za novinare, posebno one koji prate druge kompanije Maska.

 

Mask nije direktno komentarisao suspenzije, ali je u tvitu rekao da je „kritikovanje po ceo dan sasvim u redu, ali praćenje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje porodice nije“.

 

On je dodao da nalozi koji se bave tom vrstom praćenja, što se odnosi na objavljivanje privatnih informacija o pojedincima na mreži, dobijaju privremenu suspenziju od sedam dana.

 

Šef Tvitera za poverenje i bezbednost, Ela Irvin, rekla je za Verge da su zabrane povezane sa novim pravilom koje je uvedeno u sredu i koje zabranjuje „informacije o lokaciji uživo, uključujući informacije koje se dele direktno na Tviteru ili linkove do URL-ova putnih ruta“.

 

„Bez komentarisanja bilo kakvih konkretnih naloga, mogu da potvrdim da ćemo suspendovati sve naloge koji krše našu politiku privatnosti i dovode druge korisnike u opasnost. Ne pravimo izuzetke od ove politike za novinare ili bilo koje druge naloge“, rekla je Irvin.

Tagovi

Povezani tekstovi