Twitter tvrdi da nije hakovan i da procureli podaci 200 miliona korisnika nisu ukradeni iz njihovih sistema

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Twitter se konačno oglasio povodom izveštaja da se podaci 200 miliona korisnika društvene mreže prodaju na internetu, rekavši da nisu pronađeni dokazi da su podaci procureli zbog bezbednosnih propusta u njegovim sistemima.

 

„Kao odgovor na nedavne medijske izveštaje o prodaji podataka korisnika Twittera na mreži, sproveli smo temeljnu istragu i nema dokaza da su podaci koji su se nedavno prodavali dobijeni korišćenjem ranjivosti Twitter sistema“, saopštila je kompanija.

 

U avgustu je Twitter potvrdio da je curenje podataka 5,4 miliona njegovih korisnika rezultat toga što su hakeri iskoristili ranjivost koja je popravljena u januaru 2022. Ova ranjivost je omogućila napadačima da povežu email adrese i brojeve telefona sa nalozima korisnika Twittera.

 

Međutim, email adrese 200 miliona korisnika koje su navodno procurile početkom meseca, „ne mogu biti povezane sa prethodno prijavljenim incidentom ili bilo kojim podacima koji potiču od eksploatacije Twitter sistema“, rekla je kompanija.

 

„Nijedan od analiziranih skupova podataka nije sadržao lozinke ili informacije koje bi mogle dovesti do kompromitovanja lozinki“, navodi se u saopštenju.

 

Kompanija je dodala da „na osnovu analiziranih informacija“, nema dokaza da su podaci koji se prodaju na mreži dobijeni korišćenjem ranjivosti Twitter sistema. „Podaci su verovatno kolekcija podataka koji su već javno dostupni na mreži iz različitih izvora.“

 

Međutim, Twitter nije objasnio kako su procureli podaci korisnika povezani sa email adresama povezanim sa njihovim nalozima.

 

Twitter je rekao i da je trenutno u kontaktu sa agencijama za zaštitu podataka i drugim relevantnim regulatornim telima u više zemalja kako bi pružio dodatne detalje u vezi sa „navodnim incidentima“.

 

U decembru 2022. godine, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) objavila je da je pokrenula istragu i potegla pitanje usklađenosti sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR)“ nakon vesti da su lični podaci 5,4 miliona korisnika Twittera procureli na mreži.

 

Dve godine ranije, u decembru 2020., ista komisija je kaznila Twitter sa 450.000 evra jer nije obavestio nadzorno telo o kršenju bezbednosti podataka u roku od 72 sata koji je propisan Opštom uredbom EU o zaštiti podataka.

Tagovi

Povezani tekstovi