U Gruziji nastavljeni protesti protiv zakona o ‘stranim agentima’

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

U Tbilisiju su ponovo održani protesti protiv zakona o takozvanim „stranim agentima“ koji čeka na svoje konačno čitanje u gruzijskom parlamentu.

 

Demonstracije od 7. maja započele su ispred parlamenta, nakon čega su okupljeni krenuli prema sedištu vladajuće stranke „Gruzijski san“, gde ih je dočekao policijski kordon.

 

Nije bilo medijskih izveštaja o nasilju, prenosi RSE na engleskom jeziku.

 

Otkako je 1. maja predlog zakona usvojen u drugom čitanju, desetine hiljada demonstranata izašle su na ulice u Tbilisiju. Više desetina njih je privedeno ili povređeno tokom protesta.

 

Demonstranti su tvrdili da je policija na prethodnim protestima, pored vodenih topova i suzavca, koristila i gumene metke.

 

Radio Slobodna Evropa je prikupio iskaze očevidaca, fotografske dokaze o povredama, intervjuisao troje povređenih i snimio gumene metke na mestu gde su navodno ispaljeni. Vlada Gruzije je negirala da su gumeni meci korišćeni.

 

Jedan od organizatora najnovijeg protesta, Zviad Tsetskhladze rekao je da su protivnici predloga zakona stvorili grupu koja će pokušati da finansijski podrži pojedince koji su otpušteni s poslova u javnoj službi zbog svog protivljenja zakonu.

 

Represije u Tbilisiju generalno su se smanjile od pravoslavnog Uskrsa, iako su se manji protesti i paljenja sveća nastavili i u značajnom broju proširili na druge gradove.

 

Nacrt spornog zakona kaže da se mediji, nevladine organizacije i druge neprofitne organizacije moraju registrovati kao „oni koji zastupaju interese strane sile“ ako više od 20 odsto njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva.

 

Nacrt je prvobitno upućen u parlament u februaru 2023, ali je povučen sledećeg meseca zbog talasa protesta i pritisaka zapadnih zemalja.

 

Nakon revizije, nacrt zakona je zamenio izraz „agent stranog uticaja“ sa „organizacija koja promoviše interese strane sile“, dok je ostatak sadržaja zakona ostao isti.

 

Vlada insistira na tome da bi zakon bio u skladu sa standardima EU i da mu je namera samo da poveća „transparentnost“ i spreči „štetni strani uticaj“ na političkoj sceni zemlje.

 

Očekuje se da će do trećeg i poslednjeg čitanja zakona u parlamentu doći do 13. maja. Navodno Gruzijski san i njegovi saveznici kontrološu dovoljan broj glasova da sprovedu zakon i potencijalno nadjačaju veto koji je obećala predsednica države Salome Zurabišvili (Zourabichvili).

 

Čelnici Evropske unije kažu da bi sprovođenje zakona nepovoljno uticalo na nade Gruzije da konačno postane EU članica, a osuda je stigla i iz SAD-a.

 

Prošlogodišnje ankete pokazuju da skoro 90 odsto građana Gruzije podržava ulazak te države u EU, prenosi RSE.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi