U iščekivanju početka emitovanja rieliti programa na B92

Svi oni koji su putem kablovskog sistema SBB ili KDS mogli da prate svečanost useljavanja u “kuću” na hrvatskom RTL-u već sutradan su bili uskraćeni za dalja događanja, jer je hrvatski “BB” ometan – skremblovan.


“Emoušn produkcija” i Televizija B92 vlasnici su licence za ovaj serijal na srpskom tržištu i nije nimalo čudno da se ista misija, na drugoj televiziji skrembluje. Po čijem nalogu, da li naše ili njihove televizije, ne znam – rekao je za naš list Aleksandar Lalević sa TV B92 . – To se isto dešava i kada su u pitanju otkupljena ekskluzivna prava za velika sportska takmičenja, kao što je bilo svetsko prvenstvo u košarci ili evropsko u vaterpolu, ili neke utakmice velikih timova stranih liga, međunarodna atletska takmičenja… Dešavalo se i da isti paket filmova kupe dve televizijske kuće koje se nalaze u mreži kablovske televizije, pa se neki film tek izašao iz bioskopa i zbog premijernog prikazivanja televizijskim gledaocima skupo plaćen, dan za danom odvrti na oba kanala, što donosi manji broj gledalaca i manji komercijalni efekat za obe televizije.


Kod nas još uvek ova oblast, naročito kablovske distribucije programa, nije zakonski regulisana, pa su preklapanja programa, filmova i serija s licencama veoma česta. Treba napomenuti i da se Zakon o zaštiti autorskih prava odnosi na emitere programa – na TV i radio stanice, ili bilo koga ko emituje nelegalno program koji podleže zakonu o autorskom pravu. SBB, KDS i svaki drugi kablovski operater je samo distributer programa, a ne i emiter, što znači da po zakonu emiteri (HRT, RTL, B92 ili bilo ko drugi emiter) su dužni da zaštite program za koji su platili pravo na emitovanje. Postoji i veoma bitna stavka u takvim ugovorima, a to je da se u licenci precizira za koju teritoriju se plaća pravo na emitovanje.


Nezvanično smo saznali da “Emoušn produkcija” ima eksluzivno pravo za prikazivanje „VB” (ili „BB”, kako ko voli) na teritoriji Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok RTL televizija ima eksluzivno pravo za prikazivanje šoua samo u Hrvatskoj. Takođe smo saznali i da je od vlasnika licence kod nas “Endemola” i “Emoušn produkcije” hrvatski RTL obavešten da se ne smeju preplitati emisije ovog šou programa, jer se radi o istom govornom području, pa se svako prikazivanje na drugoj teritoriji mora doplatiti, a isto će se desiti i sa srpskim „VB” ako ga budu kablovski operateri emitovali u Hrvatskoj.


S druge strane, na hiljade korisnika koji plaćaju kablovsku pretplatu su na ovaj način direktno oštećeni, jer nisu dobili ono što su platili, i u tom slučaju na njihovoj strani je Zakon o zaštiti potrošača. Jasno je da je i ovo jedan vid borbe protiv piraterije, ovaj put licenciranih emisija, ali zašto nisu ometani signali u etru kada su se davale takođe licencirane emisije poput “Menjam ženu” ,” Milioner” ili “Najslabija karika”? I šta će se desiti kada se u etru nađe po desetak takvih licencnih emisija, utakmica ili sportskih takmičenja za koja je neko platio ekskluzivna prava? Hoće li tada na desetak kanala ekran biti zatamnjen ili pun snega? Imali sve programe ili ne, opomena za neplaćenu pretplatu ipak će stići na vašu kućnu adresu.


 


M. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi