U Jagodini će biti obeležena 23. godišnjice od ubistva novinara Milana Pantića

Izvor: N1 info
Izvor: N1 info

Godišnjica od ubistva dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića (1954 – 2001) biće obeležena sutra, u utorak 11. juna, u tom gradu. Udruženje novinara Srbije (UNS) je najavilo da će pomen na Gradskom groblju biti održan u 11.00 a da će u 11.30 biti položeno cveće i venci i odata počast ispred biste Milanu Pantiću na istoimenom trgu i u ulazu u zgradu, na mestu na kojem je ubijen pre 23 godine.

 

Nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi njegovo ime biće uručena novinarki Radio televizije Srbije Slađani Zarić u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“, u 12.00.

 

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinara usvojila je rezoluciju kojom je zatražen efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice Pantića.

 

Pantić je poznati jagodinski novinar koji je pisao tesktove o spornim privatizacijama koji su se posebno odnosili na cementaru Novi Popovac i Jagodinsku pivaru.

 

Ubijen u ulazu zgrade

 

Ubijen je 11. juna 2001.u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana.

 

Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen, dodao je UNS.

 

Najavio je i da u Jagodini biti održan sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa predstavnicima medija Pomoravskog okruga.

 

Iz te radne grupe je saopšteno da je cilj sastanka direktna razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija.

 

Kako su naveli, cilj je i unapređenja komunikacije, uspostavljanja poverenja, povećanja osetljivosti na slučajeve nasilja i pretnji i unapređenje funkcionisanja institucija.

 

Sastanku će pored predstavnika tužilaštva iz Jagodine i Paraćina koji pokrivaju Ćupriju i Despotovac i policije prisustvovati i advokatica Kruna Savović iz Nezavisnog udruženja novinra Srbije, Olja Milošević iz UNS-a, Veran Matić i Saša Mirković iz ANEM-a kao i Miroslav Janković iz misije OEBS-a u Srbiji.

 

Razgovor o slučajevima

 

Razgovaraće se o slučajevima iz evidencije Republičkog javnog tužilaštva kao i o radu „SOS sigurne linije“ za prijavljivanje pretnji i ugrožavanje bezbednosti novinara, dodaje se.

 

Sastanci Stalne radne grupe za bezbednost novinara održavaju se u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Delegacije EU u Srbiji i medijskog odeljenja misije OEBS-a u Srbiji.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi