U martu rešenje za medije SCG

– Svaka vlada ima ambiciju da postavlja svoje ljude na urednička i direktorska mesta, a ne putem konkursa… Samo vlasnička transformacija garant je da neće biti partijskih medija, ocenio je Orlić agenciji Tanjug.

Napominjući da je situacija specifična za svaki medij, on je rekao da će međunarodni Radio SCG najverovatnije ostati jedini na državnom budžetu ili će biti ugašen. „Filmske novosti“ bi takođe ostale na budžetu, kao jedinstveni državni arhiv, dok bi državnih 30 odsto kapitala u kompaniji „Novosti“ moglo biti prodato na aukciji ili tenderu.

Potpuna privatizacija predstoji kompaniji i štampariji „Borba“, a za Tanjug postoji nekoliko predloga, počev od toga da zadrži sadašnji status, preko prelaska u vlasništvo Srbije i ostanka na njenom budžetu, do ulaska u proces privatizacije, potpune ili delimične. Sudbina TV „Ju Info“ je „u rukama trgovinskog suda“ u Beogradu, budući da je zbog dugova otišla u stečaj. Prema njegovim rečima, ima nekoliko interesenata za kupovinu „JU Infa“, čiji su sporni predajnici na vojnim objektima u međuvremenu skinuti.

Prema njegovoj oceni, situacija u oblasti medija državne zajednice „suštinski nije odmakla daleko od onoga što je bilo pre 5. oktobra“, osim što je sada „svest političara malo otvorenija, pa su ti mediji objektivni“.

– Sigurno da ima pritisaka, poziva određenih urednika i direktora, zbog čega je i neophodno da dođe do vlasničke transformacije, zaključio je Orlić.

Tagovi

Povezani tekstovi