U Nišu, Vranju i Čačku nastavljen projekat “Javni interes za građane i medije”

1268-vranje

[box align=’box-center’ id=’7972′]

U drugom krugu razgovoru predstavnika lokalne samouporave, civilnog društva, gradskih obrazovnih ustanova, medijskih kuća i drugih zainteresovanih institucija i organizacija, održanom u niškom Medija centru 23. aprila, ukazano je na važnost javnih konsultacija prilikom utvrđivanja tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Civilno društvo prepoznaje teme koje o kojima mediji ređe izveštavaju iako je reč o prvorazrednom interesu lokalne zajednice, rečeno je u raspravi. U takve teme, kako je rečeno, spadaju prava potrošača, prava pacijenata, socijalna problematika, problemi starije generacije, afirmisanje stvaralaštva mladih, zaštita životne sredine…  Učesnici su se saglasili da ove kao i neke druge strateške razvojne ciljeve Niša treba uvrstiti u korpus tema za sufinansiranje medijskih projekata sredstvima gradskog budžeta.

Najavljujući raspisivanje godišnjeg Konkursa za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju Niša, član Gradskog veća Milan Pešić naglasio je da je iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno više od 57 miliona dinara. Prema njegovim rečima, cela konkursna procedura će biti transparentna, u skladu sa medijskim zakonima. Podsetio je i da od 1. jula lokalna samouprava u potpunosti izlazi iz medijskog vlasništva i da će budžetsku podršku medija ubuduće moći da dobiju samo putem sufinansiranja projekata od javnog interesa.

Učesnicima razgovora organizovanog u gradskoj kući Vranja, 24. aprila, na početku se obratio gradonačelnik Zoran Antić koji je zahvalio predstavnicima udruženja građana što su prihvatili poziv lokalne samouprave da se u zajedničkoj raspravi dođe do liste tema za medijska projekte u javnom interesu. Zanimljivo je da su sastanku, pored predstavnika civilnog društva, prisustvovali i predstavnici biznis zajednice, policije i vojske.

[box align=’box-center’ id=’7973′]

Zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović i gradska poverenica za informisanje Nela Dimitrijević najavili su intenzivniju komunikaciju sa organizacijama civilnog društva, kako bi ceo postupak sufinansiranja medijskih sadržaja bio uspešniji. Građani imaju puno pravo da znaju kako se troše javna sredstva u bilo koje svrhe, pa i u javnom informisanju, naglasio je Stevanović.

Sastanku u Čačku, održanom 28. aprila u Sali Skupštine grada, prisustvovali su predstavnici udruženje koja se prevashodno bave pravima osoba sa invaliditetom, pravima dece i manjinskih zajednica. Otvarajući skup gradonačelnik Vojislav Ilić je podsetio da je Čačak među prvim lokalnim samoupravama započeo sa praksom javnih konkursa za sufinansiranje medija, “i to nekoliko godina pre nego što je to propisano zakonom”.

Predstavnici civilnog društva su kritikovali nezainteresovanost medija za njihove aktivnosti dok su predstavnici medijskih kuća napomenuli da se zbog ekonomske krize suočavaju sa dnevnim finansijskim teškoćama i apelovali da nevladine organizacije prilikom planiranja svojih projekata, kada to donator omogućavaju, predvide i troškove informisanja. 

[box align=’box-center’ id=’7974′]

Na skupovima u Nišu, Vranju i Čačku, predstavnici NUNS-a Vukašin Obradović i Svetozar Raković govorili su o prvim dobrim i lošim iskustvima u praksi sufinansiranja medijskih projekata. Između ostalog, naveli su da su javni konkursi raspisani u nešto vise od 50 opština i gradova, i da ohrabruje to što su najvećim delom procedure sprovedene u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Retke su lokalne samouprave koje, uprkos upozorenjima Koalicije novinarskih i medijskih udruženje (NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres I NDNV) svojim konkursima predviđaju specifične kriterijume sa ciljem favorizovanja pojedinih medija. Ukazali su i da svi akteri projektnog sufinansiranja – lokalne samouprave, mediji i članovi konkursnih komisija – imaju još mnogo toga da nauče kako bi ceo sistem bio efikasniji. U celoj toj potpuno novoj priči dominantno je pitanje javnog interesa a u njegovom definisanju na lokalnom nivou neophodni su otvoreni, javni razgovori predstavnika lokalnih vlasti sa predstavnicima civilnog sektora.

U skladu sa projektom “Javni interes za građane i medije”, završne javne debate u Nišu, Vranju i Čačku biće održane do kraja juna. NUNS očekuje da će iskustva ova tri grada, kao primeri dobre prakse, moći da posluže svim lokalnim samoupravama u Srbiji u kreiranju njihovih modela utvrđivanja javnog interesa za potrebe sufinansiranja medijskih projekata. 

Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi