U Novom Pazaru predstavljen Nacrt kodeksa novinara Srbije

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće u razgovoru sa članovima ova dva udruženja iz Novog Pazara, Sjenice, Raške, Tutina, Priboja i Prijepolja ocenila je da je kodeks kratak, jasan i neopterećen administrativnim jezikom.

„Osnovna ideja kodeksa je formiranje Saveta za medije, koji će svojim stavovima skretati pažnju na propuste samih medija. Naime, dolazi do novih transformacija medija i mi imamo nameru da održimo sastanke i sa vlasnicima medijsih kuća“, rekla je ona.

Predsednik UNS-a Nino Brajović smatra da predloženi kodeks ističe značaj odgovornosti javne reči i širi svest novinara da je poštovanje etičkih standarda meću profesionalcima smisao novinarske profesije.

„Najbolje je da odnose u medijima profesionalno uređuju novinari, a ne neko drugi. Etičke norme u našem novinarstvu su na nedopustivo niskom nivou, mnogo nižem nego pre 5. oktobra. Borba medija mora da ima neka pravila igre, koja nas spajaju a da se opet na tržištu borimo kako najbolje znamo i umemo“, rekao je Brajović.

Član Izvršnog odbora NUNS-a Dragan Janjić izneo je stav obe novinarske asocijacije da je ključni problem stvaranje mehanizama koji će sprečiti kršenje pravila profesije i omogućiti njihovo poštovanje.

„Predložićemo nekoliko načina koji se mogu koristiti za kontrolu
sprovođenja ovog kodeksa. Želimo da dođemo do atmosfere u kojoj ćemo se svi boriti za neki boljitak u novinarstvu. Predlog kodeksa je rađen u dobroj atmosferi, nije bilo spornih mišljenja. Zaključili smo da je ovo trenutak u kojem treba da počnemo da pravimo dobre korake u profesiji. Znamo da kodeks neće odmah svi primenjivati, ali korak po korak hoće.
Cilj novinarske profesije javni a ne parcijalni interes i mi hoćemo da
stvorimo atmosferu u kojem će se poštovati pravila ovog kodeksa“, rekao je Janjić.

On je naglasio da Savet za medije mora biti sastavljen od kredibilnih ljudi koji neće direktno uticati na vlasnika medija nego na javno mnenje.

„Drugi korak je stvaranje kodeksa unutar samih medijsih kuća, kao na Zapadu. Bitno je da svi mediji imaju svoje kodekse, pa da novinar prilikom zapošljavajnja potpisuje i poštuje i taj kodeks“, rekao je Janjić.

On je rekao da je ipak neki red počeo da se uvodi jer, nakon brojnih reagovanja, novinari sve više koriste inicijale maloletnih lica u tekstovima a ne puna imena i prezimena, a prilikom objavljivanja fotografija sve se više koristi skriveni deo slike.

Tokom diskusije tridesetak novinara iz štampanih i elektronskih medija najviše je bilo reči o mehanizmima kontrole, odgovornosti novinara, ali i problemima lokalnih
medija.

Novinara radija Sto plus i dopisnika Blica Enesa Halilovića zanimalo je ko će birati članove Saveta za medije.

Janjić mu je odgovorio da članove treba da biraju ključna novinarska udruženja, NUNS, UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine  i sindikati.“ Ovaj profesionalni deo ćemo lakše odraditi, teži deo će biti obezbediti budžet, jer će političari tražiti da budu deo Saveta“, rekao je Janjić.

Direktor Informativnog centra u Tutinu Alib Gegić predložio je da u
tekstu kodeksa, u podglavlju istinitost izveštavanja, umesto „različito
opredeljeni“ stoji „programski različit koncept“.

Ovu primedbu su upisali predstavnici NUNS-a i UNS-a, a Nino Brajović je konstatovao da je ovakva primedba bila i u Čačku, i da će se najverovatnije umesto “ različito opredseljeni“  tu naći reči „uređivački koncept“.

Novinar Regionalne televizije u Novom Pazaru Mirko Popovac pitao je prisutne kako se zaštiti od kolega. On smatra da nema ništa ružnije nego čitati u štampi prepucavanja novinara.

Janjić je rekao da je tim koji je sastavljao predlog kodeksa razmišljao o tome, ali su to odbacili jer bi im svi rekli da novinari štite sebe a sve druge kritikuju.

Novinar Regionalne televizije u Novom Pazaru Medin Halilović pitao je koliko su sudovi časti radili u oba udruženja, koliko je novinara isključeno iz članstva zato što nisu radili dobro svoj posao?

Brajović je rekao da je iz UNS-a osam novinara doživotno isključeno iz udruženja a Nadežda Gaće je rekla da, s obzirom da NUNS postoji 13 godina, do sada su trajno isključena dva novinara a nekoliko je kažnjeno na po šest ili 12 meseci isključenja, sa pravom da ponovo budu članovi ovog udruženja, što su oni i učinili..

Član Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić je naglasio da ukoliko neki novinar nije član ni jednog udruženja, onda određeni kodeksi se ne odnose na njih.“ Ovaj Savet za medije je zato jako značajan jer bi se odnosio na sve medije i novinare koji rade u njima. Ako Savet pet puta osudi nekog novinara, on ako ima imalo stida više se neće baviti tim poslom, a ako nema onda će javnost znati da on ne obavlja dobro i profesionalno svoj posao“, rekao je Jeremić.

Novinar Radio- Priboja Dragana Vidaković pitala je kada će novinari odgovarati za to što pišu, kada će doći do neke pravne težine?

„Postoji zakon, ali postoji i društvena savest, mi ne pišemo zakon ali mi pokušavamo da menjamo društvenu svest. Mi želimo da utvrdimo pravila i da stanemo iza njih „, odgovorio je Janjić.

Novinara Regionalne televizije i dopisnika Politike iz Novog Pazara Slavku Bakračević je zanimalo kada će lokalni mediji biti predmet pažnje Saveta?

Janjić je rekao da tu ulogu treba da odigraju udruženja, podružnice i
poverenici.“ Savet će se verovatno baviti činjenicom da se u vašim
lokalnim medijima čitaju saopštenja u celini, to je strašno. Ko
medijima daje pravo da dave ljude saopštenjima koja ima dve tri
stranice“, istakao je Janjić.

Dopisnik Večernjih novosti iz Novog Pazara Miroljub Nićiforović je pitao kako vlasnika televizije naterati da poštuje kodeks?

Član Izvršnog odbora NUNS-a Dragan Janjić smatra da će to biti moguće ako Savet bude kredibilno telo, koje ima neku društvenu podršku. „Ako u gradu ima poverenik koji će aktivirati udruženje, a ono Savet, mi ćemo se itekako pozabaviti problemima u toj medijskoj kući“, rekao je Janjić.

Brajović je dao primer da ako se neki medij prozove nekoliko puta, onda sudija ima mnogo manje posla, jer ima činjenicu da se stručna javnost izjasnila da nešto nije u redu. „Savetu će moći da se obraćaju i gledaoci i slušaoci koji će verovatno tražiti da se oceni ili
protumači neki tekst ili činjenica. Onda mediji objave mišljenje Saveta a nikome nije prijatno ako vas prozivaju redovno“, rekao je Brajović.

Koordinatorka odseka za slobodu medija OEBS-a Nevena Ružić je pojasnila da je pravljenje kodeksa je dobar način da se sudovima i pravnicima objasni šta su pravila novinarskog posla.“ Advokatima i sudijama trenutno nije jasno šta se podrazumeva pod novinarskom profesionalom etikom“,objasnila je ona.

Direktor Informativnog centra u Tutinu Alib Gegić je naglasio da živimo u zemlji u kojoj se mnogi zakoni ne poštuju. On je dao primer zakona o dostupnosti informacija i činjenicu da su Opštinski sud i SUP u Tutinu još uvek zatvoreni za javnost.

Predstavnici NUNS-a i UNS-a su konstatovali da ovaj problem nije prisutan samo u Tutinu već i u mnogim manjim sredinama i da se mora pronaći način da se on reši.

Pre Novog Pazara Nacrt Kodeksa novinara Srbije predstavljen je u još tri grada Srbije. Rasprava o predloženom kodeksu trajaće do polovine juna, kada će biti sumirane sve sugestije, na  osnovu kojih  će biti napisan i  konačan predlog Kodeksa novinara Srbije .


 


Amela Bajrović-poverenik NUNS-a iz Novog Pazara


Tagovi

Povezani tekstovi