U NOVOM SADU OTVOREN ČETVRTI SAJAM MEDIJA

Tema je puno, a sadašnja adminsitracija je tu, ne samo spremna da vas sluša već i da sledi putokaz koji predstavnici medija daju za dalji rad i pravac delovanja u budućnosti.
Ministar Kojadović je ukazao da se uskoro očekuje primena Zakona o radiodifuziji koji će doprineti sređivanju stanja u sferi medija, posebno elektronskih, koji otežava poslovanje svih. Po njegovim rečima, važno je početi kreiranje pravog medijskog i ekonomskog tržišta, uređenje odnosa između medija, marketinških kuća, privrede, jer se na taj način stvara pravi tržišni ambijent bez kojeg nema ni pravih medija.
– Mnogo je stvari koje treba urediti u oblasti medija, neophodno je osavremenjavanje medija i rada u njima, razrešenje mnogobrojnih problema koji ovu oblast pritiskaju već decenijama. Ipak, ne treba biti pesimista, već, naprotiv, optimista, ozbiljno sagledati sve probleme i konkretno se upustiti u njihovo rešavanje – rekao je Kojadinović.
Posle obilaska sajamskih štandova ministar Kojadinović je istakao da je ono što je prikazano na svetskom nivou i da je to pravi put kojim treba ići u razvoju medija i medijskog prostora kod nas. Po njegovim rečima, posla je puno, a sigurno je da mnogima neće biti lako. Budući da ističe rok do kada je trebalo obaviti privatizaciju u medijima, predloženo je da se on produži do aprila sledeće godine. Saopštio je da su u toku razgovori o potpisivanju kolektivnih ugovora u RTS- u, kao i uvođenje radio-televizijske pretplate iz koje će se finansirati rad nacionalne televizije, što je uostalom i predviđeno Zakonom o radiodifuziji. Primenom ovog zakona, uvešće se red u oblast medija, brojne medijske kuće biće ugašene, ali će to, bez obzira na probleme koji će zbog toga nastati, doprineti boljem položaju onih koji će opstati na medijskom nebu, a istovremeno bi to trebalo da doprinese i većoj profesionalnosti medija, kao i boljem položaju novinara, ukazao je Kojadinović. Upravo to je bila tema tribine “Socijalni položaj novinara” koja je, odmah po otvaranju Sajma medija, održana u Poslovnom centru Novosadskog sajma.

Na tribini su, osim ministra Kojadinovića, učestvovali i predstavnici strukovnih udruženja novinara i sindikata. Zajednička ocena svih učesika tribine jeste da je položaj novinara veoma loš, da je struka, posebno poslednjih godina, u znatnoj meri omalovažena, a da je, pored borbe za bolje plate, neophodna i borba za bolje uslove rada i veću profesionalnost u poslu.
Učesnici razgovora ukazali su da je najbolji put da se to i ostvari zajedničko delovanje i nastup novinara prema nadležnima. Za bolji položaj u društvu, ali i zarad očuvanja struke, čulo se na ovoj tribini, neophodno je da se u ovu oblast rada uvede licenca, jer je to u direktnoj vezi sa statusom novinara.
Četvrti sajam medija na Novosadskom sajmu, koji je okupio elektronske i štampane medije iz naše zemlje i inostranstva, marketinške agencije, muzičke i televizijske produkcije, trgovce audio i video opremom i kablovske TV mreže otvoren je do sutra. Izlagači su u Hali “Master”, a kapije su otvorene od 10 do 19 časova.


 

Tagovi

Povezani tekstovi