U organizaciji NUNS-a i američke ambasade održan seminar „Izveštavanje o međunarodnim odnosima“

 


Iako je sloboda štampe u Americi  pravnom regulativom konsekventno garantovana, a otvorenost državnih organa tradicionalna, stvarno stanje stvari, naročito posle 11. septembra, jeste da čak i tamo  postoji mnoštvo inhibirajućih faktora, počev od kontrole i zadržavanja informacija od strane zvaničnika, do autocenzure novinara, a anonimni izvori, plagijati i ekonomska situacija najveći su problemi američke štampe danas. 


Ovom konstatacijom je Vesli  Pipert, profesor novinarstva na Fakultetu za novinare univerziteta u Misuriju, započeo seriju predavanja na seminaru u organizaciji NUNS-a i Američke ambasade, (15.-19. maja)  koji je  okupio  novinare dvanaest srpskih redakcija i pružio im priliku da čuju dragocena iskustva čuvenog američkog žurnaliste.


Kakvo je stanje medijskih sloboda u Americi, šta ih inhibira i sa kojim se fenomenima suočavaju novinari, kao i uporedna mediijska slika Srbije, bile su  centralne  teme seminara.


 Cilj ovog seminara  je da novinarima pretežno spoljnopolitičkih ali i ostalih redakcija pomogne u jasnom i izbalansiranom izveštavanju, u nalaženju, negovanju i širenju liste sopstvenih izvora, izbegavanju zamki tendencioznih informacija, nauči ih  zanatskim detaljima koji doprinose formiranju uravnoteženog, tačnog i atraktivnog teksta.


. Vesli Pipert je, inače, jedan od malobrojnih novinara štampanih medija u Americi u čijoj se bogatoj novinarskoj biografiji, između ostalog, pominju reči poput Kongresa, Bele kuće,  Votergejta, Jerusalima… Novinarsku karijeru započeo je u novinskoj agenciji UPI, i tokom tridesetogodišnjeg rada pratio je tri predsedničke kampanje, mandat predsednika Kartera iz Bele kuće, a bio je i glavni izveštač u Votergejt aferi. Kao viši dopisnik radio je na Bliskom istoku sa sedištem u Jerusalimu. Danas predaje na Fakultetu za novinare u Misuriju, upravljajući programom za novinare štampanih medija u Vašingtonu, koji je ocenjen kao najbolji u SAD.


 


Nadežda  Budimović novinar nedeljnika „Grad“ iz Kruševca


poverenik NUNS-a u Kruševcu

Tagovi

Povezani tekstovi