U petak u NDNV-u okrugli sto „Stavovi novinara i izazovi medijskih zakona“

koalicija za slobodu medija - logo horizontalno

Koalicija za slobodu medija poziva Vas na okrugli sto ,,Stavovi novinara i izazovi medijskih zakona”

Petak, 7. jun 2024, 12,00 sati, prostorije NDNV 

 

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres“, kao članica Koalicije za slobodu medija, a u okviru projekta Jačanje medija za reformu medijskog sistema u Srbiji organizuje okrugli sto u Novom Sadu na temu koliko medijski radnici poznaju medijsku strategiju, kako prate njenu implementaciju i koji su prvi efekti sprovođenja izmenjenih i dopunjenih medijskih zakona. Istraživanje pod nazivom Strategija razvoja medijskog sitema Srbije /2020-2025/ i njena implementacija: saznanja, stavovi i predlozi medijskih radnika , urađeno u okviru ovog projekta je prvo i bazno u proteklih 14 godina koliko se sprovodi Medijska strategija. Predstavlja mišljenja i saznanja o stavovima medijskih radnika, njihove komentare i predloge kako da se unapredi medijska regulativa. Istraživanje odslikava kako novinari ocenjuju svoje znanje o Medijskoj strategiji i koliko prate njenu primenu, i sadrži predloge i mere kako podstaći njihovo veće učešće u čitavom procesu .

 

U toku realizacije ovog projekta usvojeni su neki od medijskih zakona posle gotovo tri godine rada i usaglašavanja na njima. Koliko su oni u skladu sa potrebama i predlozima novinara, a koliko su predmet političkog pritiska i dogovora? Kakva su saznanja o prvim primenama internih akata iz izmenjenih medijskih zakona, sa posebnim osvrtom na projektno sufinansiranje? Šta su nam medijski zakoni propisali a šta smo realno dobili? Prvi rezultati vidljivi su u raspisanim konkursima… Da li su zadovoljni izveštavanjem u javnom interesu građana, koja bi uloga Saveta za štampu trebalo da bude u proceni poštovanja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda, koliko se poštuju radna prava samo su neka od pitanja na koja će se potražiti odgovor.

 

Posebna pažnja obartiće se na primenu Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti jevnog informisanja koji je donet početkom 2024. kao interni dokument izmenjenog i dopunjenog Zakona o javnom informisanju i medijima. Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres“ poziva sve zainteresovane novinare, predstavnike udruženja, lokalne uprave i građane da se pridruže okruglom stolu.

 

Uvodničari:

Duško Medić, Tijana Blagojev i Nedim Sejdinović, istraživači

 

Panelisti:

Marija Obrenović, predsednica Upravnog odbora PU “Lokal pres“

Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekratarka NUNS

Tanja Maksić, potpredsednica AOM Dragan Đorđević, direktorka “Sremskih novina“

 

Moderatorka: Milica Mihajlović

 

Gde: Nezavisno društvo novininara Vojvodine, Sutjeska 2, /zgrada SPENS/ ulaz 8, Novi Sad

Tagovi

Povezani tekstovi