U Srbiji nema pravde za medije

oprema_na_podu_iznajmljenog_stana_svilajnacke_crkve2

[box align=’box-center’ id=’7739′]

Celokupna oprema i inventar prebačeni su u stan crkve u Svilajncu. Odatle je nastavljeno emitovanje programa, ali je NN lice preseklo kabl koji je vodio u kablovsku televiziju.

Inače, ugovor o zakupu na 10 godina bio je overen u sudu i uredno je plaćana kirija.

Tada je izbačena i redakcija najstarijeg lokalnog lista u Srbiji „Resavski poštonoša“ iz 1871. godine koji i danas periodično izlazi i ima internet izdanje. Tom prilikom uništena je arhivska građa i foto dokumentacija.

Konstitutivna sednica lokalne vlasti održana je krajem maja 2008. godine i prvi potez je bio onemogućavanje rada medija koji nisu po njihovoj volji. Tada su u koaliciji, sve do 2012. godine, bili Demokratska stranka, Pokret za Svilajnac Branislav Marinković Marinko-general Miladinović (sada SNS) i G17 plus. Šest novinara, snimatelja i montažera je ostalo bez posla, kao i desetak honorarnih saradnika.

Udrženje novinara Srbije je tražilo da opštinsko rukovodstvo vrati redakcije u zakupljeni prostor i nadoknadi štetu nastalu nezakonitim nasilnim prekidom programa.

Tadašnji zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović obećao je pred zgradom „komiteta“ u Svilajncu predsedniku udruženja Nini Brajoviću i Petru Jeremiću, članu Izvršnog odbora UNS-a, da je u pitanju greška.

Međutim do danas redakcije nisu vraćene u uredno zakupljeni prostor. Nadamo se da će, ako ne u Srbiji, pravda stići iz Evrope za samovolju i nasilje nad medijima u Svilajncu.

Nažalost, ni jedan državni organ nije tada zaštitio novinare, policija, tužilaštvo, sud.

U prostor koji su do 4. juna 2008. godine koristile ove redakcije odmah je useljena privatna TV Centar koja je registrovana u Agenciji za privredne registre tek 8. septembra 2008. godine.

Opština je angažovala „Marinko gradnju“ da rekonstruiše zgradu za privatnu televiziju. Većinski vlasnik ove medijske kuće bila je majka zamenika predsednika opštine Predraga Milanovića – Dobrila, a direktorka Dragana Radević, član opštinskog veća.

Firma, osnivač TV Centra bila je registrovana na kućnoj adresi Milanovića, sadašnjeg predsednika opštine. Kada je UNS obelodanio ove činjenice, vlasnička struktura televizije je promenjena. O višegodišnjem finansiranju TV Centra iz budžeta opštine i javnih preduzeća javnost nije upoznata.Pojedini radnici televizije su zaposleni i primaju platu u opštini, a rade u TV Centru. 

Inače u nekoliko navrata novinarima je onemogućavan rad u Svilajncu, zabranom ulaska na sednicu skupštine opštine, prilikom poseta ministara, partijskih lidera, pretnjama najstarijem novinaru u Resavi na ulici od partijskog portparola.Urednik iz TV Centara je takođe pretio drugim novinarima. Slučajevi su prijavljivani policiji ( imena poznata). Pretnje su stizale i od čelnika opštinskog DS-a. I u vreme prekida programa i izbacivanja redakcija 4. Juna 2008. godine nije reagovala policija iako im je slučaj u dva navrata prijavljivan. 

Nažalost medijska slika u Svilajncu je i dalje ista, lokalna samouprava i javna preduzeća novinare dele na podobne i nepodobne. Čak o gostovanjima na privatnoj TV Centar odlučuje najuži opštinski vrh. I na izbornoj skupštini SNS maja ove godine ometan je rad novinara prvo zabranom ulaska i rada, a zatim zaklanjanjem snimatelja. Kada će doći sloboda rada i izražavanja za pojedine novinare u Svilajncu krajnje je neizvesno.

Tagovi

Povezani tekstovi