U toku otkrivanje zazidane slike u novinarskoj sobi

Slika čije su približne dimenzije pet puta tri metra nastala je 1924. ili 1925. godine, a zazidana je posle Drugog svetskog rata.

Kompozicija na kojoj su, kako se pretpostavlja, portreti članova kabineta nekadašnjeg predsednika srpske vlade Nikole Pašića, verovatno je naslikana na samom zidu, u fresko tehnici, na svežem malteru. Na zidu koji trenutno pokriva sliku nalazi se grb Srbije.

Ivan Tišov je, inače, autor i druge slike u novinarskoj sobi, restaurirane posle 5. oktobra 2000., na kojoj je predstavljen povratak kralja Aleksandra Karađorđevića i njegove vojske u oslobođenu Srbiju 1918.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zatražio je od novinara da tokom uklanjanja zida napuste salu.

Zgrada Skupštine Srbije je između Prvog i Drugog svetskog rata pripadala Vladi Srbije. Posle Drugog svetskog rata u nju je smešten Ekonomski institut, a od 70-ih godina prošlog veka Skupština Srbije.

Hrvatski slikar Ivan Tišov rođen je u Vinkovcima 1870., a umro je u Zagrebu 1928. godine. Slikarstvo je studirao u Beču, Minhenu i Parizu, i, pored slika u Skupštini Srbije, za sobom je ostavio dekorativne panoe u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta, Sveučilišnoj biblioteci i drugim hrvatskim institucijama.

Tišov je, pored velikih kompozicija, slikao i dela manjeg formata, uglavnom portrete, slike iz narodnog života, alegorijske i mitološke teme, kao i dekoracije u crkvama.

Tagovi

Povezani tekstovi