U utorak promocija romana novinara Draga Pilsela

gap_logo_pa

[box align=’box-left’ id=’7162′]

Pančevke i Pančevci će imati priliku da čuju od Drage Pilsela, rođenog u Argentini u emigrantskoj ekstremno nacionalističkoj hrvatskoj porodici, u kojoj je u detinjstvu i mladosti odgajan u ustaškom duhu, kako je tokom godina prešao put od desničara, fašiste i antisemite do izrazitog antifašiste, levičara, zagovornika pomirenja među narodima bivše Jugoslavije i branitelja diskriminisanih, ugnjetenih, obespravljenih i siromašnih. Pilsel će govoriti o tome koji su događaji, lična iskustva i saznanja i okolnosti uticale na ove dramatične promene u njegovom životu. On je ovom knjigom hteo, kako sam kaže „probuditi srce, moje i vaše“ i poručiti da je „promjena u osobnoj paradigmi moguća i nužna“. Pilsel često komentariše i političke i društvene fenomene u Hrvatskoj i regionu.

Promociju knjige „Argentinski roman“ i razgovor sa autorom Dragom Pilselom, Građanska akcija Pančevo organizuje u saradnji sa Domom omladine Pančevo, uz pomoć izdavačke kuće „Profil“ i uz podršku preduzeća „Bedem prevoz“ iz Pančeva.

O autoru:

Drago Pilsel je rođen 1962. godine u Buenos Airesu, a detinjstvo je proveo u Patagoniji. Novinarstvom se počeo baviti 1979. godine. Studirao je mašinstvo, književnost, latinoameričku političku misao i novinarstvo (u Argentini i Brazilu), a filosofiju i teologiju u Argentini i Hrvatskoj. U Hrvatsku se preselio u maju 1989. godine kao pripadnik franjevačkog reda. Diplomirao je i magistrirao na Evanđeoskom teološkom fakultetu  u Osijeku. Bogosloviju je napustio krajem oktobra 1991. godine, nakon pogibije, odnosno nestanka mlađeg brata, pripadnika IV brigade Zbora narodne garde, da bi tada i sam pristupio toj jedinici i bio odlikovan. Jedan je od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora, potpredsednik Savjeta Saveza antifašista Republike Hrvatske, član je hrvatskog P.E.N. centra i Koalicije za REKOM. Oktobra 2013. godine je pokrenuo portal www.autograf.hr na kome piše i uređuje tekstove. Sarađuje sa mnogim medijima u Hrvatskoj, regionu i šire. Živi i radi u Zagrebu.

Kritičari o „Argentinskom romanu“:

„Knjiga nije ni klasična autobiografija, a nisu ni memoari, nego je riječ o autorefleksiji i to je ono što je za hrvatsko društvo i kulturu dragocjeno jer je izuzetno usamljeno i stoji protiv onoga što je masovno raspoloženje i ‘duh nacije’, koji je predugo i prečesto bio taj da se odsustvo tolerancije i razumijevanja za druge smatra jedinim obrascem hrvatskog patriotizma“ – Miljenko Jergović.

„Ovo je uzbudljiva knjiga o ljudskom i moralnom sazrevanju i odvažnom odbacivanju mržnje i predrasuda za koje ste bili nasleđem ‘predestinirani’“ – Teofil Pančić.

Tagovi

Povezani tekstovi