Ubica slovačkog novinara Kucijaka osuđen na 23 godine zatvora

Marček je priznao krivicu za ubistvo Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara 2018. godine, koje je dovelo do masovnih demonstracija u Slovačkoj i do ostavke tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Presudu čekaju još tri optužena u tom slučaju, među kojima je biznismen Marijan Kočner, optužen da je naručio ubistva. Kočner je vlasnik više firmi za trgovinu nekretninama.

Njih trojica su negirala krivicu, a u slučaju osuđujuće presude preti im kazna do 25 godina zatvora. Nije poznato kada bi presuda mogla da bude doneta.

Još jedan, peti osumnjičeni sklopio je dogovor s tužilaštvom u zamenu za manju, 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Prema tvrdnjama tužilaca, Kočner je pretio Kucijaku zbog objavljivanja teksta o njegovim poslovima i platio je Marčeku 70.000 evra da ga ubije.

Tužilac: Kucijak ubijen zbog istraživačkih priča o povezanosti mafija i politike

Slovački specijalni tužilac je u septembru 2018. godine zvanično saopštio da su Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni u profesionalno pripremljenom i naručenom ubistvu, i to zbog istraživačkih priča o povezanosti mafija i politike koje je Kucijak pokrenuo.

Poslednja velika Kucijakova nedovršena tema, koju su priredile i posthumno objavile Kucijakove kolege, bile su povezanost italijanske mafije Ndrangeta i kalabrijske porodice Vadala aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke sa zvaničnicima stranke SMER.

Jan Kucijak je istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom “Ndrangeta”.

U ovom nezavršenom članku, Kuciak je naveo da su biznismen iz Slovačke i pripadnici klana Ndrangeta iz Kalabrije proneverili novac iz evropskih fondova.

Tagovi

Povezani tekstovi