Učestali pozivi na linč zbog drugačijih stavova

Članovima Akcije mladih „Evropa nema alternativu“ stižu pretnje, a njihove tribine prekidaju uvrede mladih nacionalista. Adrese stranaka koje se zalažu za evropske integracije objavljene su na nacionalističkim sajtovima, kao svojevrstan poziv na linč… Da li je u Srbiji postalo opasno po život iznositi različite ideje, da li je ponovo na delu podela na „patriote“ i „izdajnike“?


– Pretnjama i zahtevima da se zabrane „nepatriotske stranke“ stvara se klima netrpeljivosti prema drugačijem mišljenju. Etiketama „izdajnici“, koje se stavljaju na pojedince i organizacije, stavljanjem „meta“ na njih, oni se dehumanizuju, a to vodi pozivu na linč i stvara se atmosfera „lova na veštice“. To je veoma opasno za demokratsko društvo, a državni organi bi veoma ozbiljno ovo morali da shvate i spreče, a ne da govore u smislu da „to nije lepo, ali je legitimno“ – upozorava psiholog Žarko Trebješanin, profesor na Beogradskom univerzitetu.
Dejan Restak, direktor bloga B92, koji je ukazao na najnoviji video spot u kome se puca na novinare ove medijske kuće, smatra da su njegovi autori „deca koja su podlegla demagogiji“, da su inspirisani postupcima i nedavnim govorom Nenada Vukićevića, urednika sajta „Srpski nacionalisti“, ali i lokalnim „misliocima koji prstom upiru u ‘izdajnike’ i govore u stilu ‘sa njima se moramo obračunati’“. Ukazuje i da je u jednim dnevnim novinama juče objavljen tekst u kome se oštro kritikuje način na koji je TV B92 izveštavao o divljanju huligana na ulicama Beograda u nedelju uveče.
Gnev se sa predstavnika EU zbog proglašenja nezavisnosti Kosova preneo na ovdašnje zastupnike ideje o evropskim integracijama. Sve su učestaliji i verbalni i fizički napadi na njih, kao i zahtevi da se zabrani rad nevladinih organizacija i stranaka koje su čelnici SRS deklarisali kao „nepatriotske“. U štampi su se pojavili tekstovi protiv Nataše Kandić, direktorke Fonda za humanitarno pravo, koji neodoljivo podsećaju na tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ posle koga je ubijen vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“.
Nemanja Stamenčić iz Akcije mladih „Evropa nema alternativu“ kaže za „Blic“ da su pod strašnim pretnjama i pritiscima otkako su organizovali studentski protest. Njihovu tribinu pre dva dana pokušao je da spreči Nenad Vukićević, urednik sajta „Srpski nacionalisti“. On je zalaganje učesnika tribine za nastavak evropskih integracija uporedio sa politikom Hitlera. Inače, na sajtu koji Vukićević uređuje detaljno je opisano kako se „Molotovljevim koktelima“ najefikasnije „demoliraju“ učesnici protesta, i to je bio neposredan povod da Studentska unija odloži najavljen protest kojim je od Vlade Srbije ponovo htela da zatraži nastavak evropskih integracija.
– Podelu u društvu na takozvane „patriote“ i „izdajnike“ prave ljudi koji kreiraju javno mnjenje Srbije, naši najviši političari – kaže Stamenčić.
Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće za „Blic“ upozorava da je ponovo na delu govor mržnje i netrpeljivost prema građanima koji imaju drugačije mišljenje, kao i da postaje opasno govoriti o evropskim integracijama.
– Odgovorni i ozbiljni političari moraju da pronađu način na koji će građanima objasniti koje su alternative pred Srbijom i da ih jasno predstave – kaže Gaće i dodaje da se mora štititi pravo na slobodu govora.


T. Spaic

Tagovi

Povezani tekstovi