Udarci po „ruskoj braći“: Neka neko obavesti Sarapu

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Sa Pinka se tražilo gašenje televizije Hepi, a voditelju Sarapi je bilo neprijatno. Tvrdi se da na Hepiju gostuju ruski plaćenici. Ima još pokazatelja da Beograd zateže odnose sa Moskvom, dok masovno naoružava Ukrajinu

 

Oštro oko i malo mašte treba da se zapazi „usložnjavanje“ prilika ovih dana, nevolje u raju i, možda, zaokret Srbije od „ruske braće“.

 

Preuzimam rizik da trčim pred rudu, ali napisaću ovde šta se zbiva, pa neka čitalac proceni sam.

 

Slika prva

 

U četvrtak ujutru je Marko Matić, režimski analitičar opšte namene, bio na svom „radnom mestu“, to jest u studiju Pinka.

 

Pričalo se o „hibridnom ratovanju“ i tome da državi šteti kad se pljuje Evropska unija koja je naš „strateški cilj“ i partner. Bude ponekad i toga na Pinku, Željku Mitroviću je dopalo da bude „prozapadna“ strana režimske propagande.

 

No, onda se desilo nečuveno. Matić je direktno rekao da televiziji Hepi treba oduzeti nacionalnu frekvenciju jer da tamo u emisiji „Aktuelnosti“ gostuju plaćenici ruske službe da šire ratnu propagandu.

 

Citiram: „Imate televiziju sa nacionalnom frekvencijom koja ima popodnevni program, jako gledan, gde ljudi dolaze i naše službe otvoreno znaju da je to plaćeno od strane obaveštajne službe jedne druge zemlje.“

 

Vajkao se voditelj Predrag Sarapa, pokušao da pređe na sledeću temu, te to još nije dokazano, te pustimo službe da rade svoj posao, ali Matić je bio dosledan u zahtevu da se Hepi ugasi: „Naša država to ne sme da dozvoli.“

 

Slika druga

 

Potpredsednik Vlade opšte namene Aleksandar Vulin – zvanično bez portfelja, ali zadužen za domoljublje, srpski svet i rusku braću – prvi put se otvoreno naljutio na Ruse.

 

Ovako je to bilo: U utorak je ambasada SAD u Beogradu proslavila američki Dan državnosti, došao je i predsednik Vučić, rekao da su dve zemlje saveznici u teškim vremenima ili tako nešto.

 

To se nije svidelo deputatu ruske Dume Alekseju Čepi koji je rekao da Vučić „preuzima veliki rizik“ kad govori o prijateljstvu Srbije i SAD, te da narod Srbije dobro pamti američke bombe.

 

Tu je Vulin pak seo da piše sitnu knjigu i odbrusio Čepi da je Vučić „poslednji slobodni lider u Evropi“ koji jedini nije uveo sankcije Rusiji, a čak i Viktor Orban jeste.

 

„Lako je biti prijatelj Rusiji u Rusiji, treba biti prijatelj Rusije tamo gde nema nikog osim nas Srba i čoveka koji nas vodi“, saopštio je Vulin.

 

Slika treća

 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško bio je ovih dana u Beogradu, a od sastanka sa predsednikom Vučićem ostala je samo zabeleška na Instagramu.

 

Neki mediji prenose tvrdnje izvora da je Gruško postavio pitanje svih pitanja koje Moskva ima za Beograd, naime, otkud toliko srpsko oružje Ukrajincima. Gruško navodno nije bio zadovoljan odgovorima i otišao je ljut.

 

Inače, u broju koji je stigao na kioske, „Vreme“ piše kako teku šeme naoružavanja Ukrajine i da srpske vlasti itekako znaju kome šalju oružje, a bogami umeju to i politički da naplate na Zapadu koji žmuri na dokidanje demokratije u Srbiji.

 

Za srpske građane to nije baš vesela računica: Ukrajincima oružje, Srbiji Vučić.

 

Kako bilo, kao da se nešto menja u srpskom „sedenju na dve stolice“. Možda je vreme da neko obavesti Sarapu.

 

Izvor: Vreme

Tagovi

Povezani tekstovi