Udruženja osuđuju napade hrvatskog premijera Plenkovića na medije

Foto: Youtube Printscreen/Al Jazeera Balkans
Foto: Youtube Printscreen/Al Jazeera Balkans

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića na medije i novinare, nakon drugog kruga lokalnih izbora, saopšteno je u Zagrebu

HND je u saopštenju na svojim internet stranicama naveo da je generalni sekretar EFJ Rikardo Gutjeres (Ricardo Gutierrez) istakao da je potpuno neprihvatljivo da novinare napadaju premijer, ali nedavno i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

 

„Okrivljavanje novinara pokušaj je potkopavanja njihove verodostojnosti da bi se ograničila njihova uloga“, naglasio je Gutjeres.

 

Plenković je posle drugog kruga lokalnih izbora optužio komercijalne televizije N1, Novu TV i RTL da su se neprofesionalno i neobjektivno odnosili prema kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću.

 

 

On je rekao da su na Novoj TV I RTL namerno pogrešno izgovarali ime kandidata HDZ, dok je komentatora RTL, profesora Dražena Lalića nazvao „plaćenikom koji dolazi na televizije da gadi HDZ-ove kandidate“ i „agitatorom levice“.

 

Za N1 je rekao da bi ta televizija “trebalo da napiše plakat kakva je ideološka televizija“, a verbalno je napao i novinare te televizije.

 

Kasnije se obrušio i na predsednka HND Hrvoja Zovka zbog toga što je osudio premijerov napad na medije.

 

Evropska federacija novinara istakla je da su „nedopustive otvorene pretnje koje je s mesta najmoćnijeg čoveka u državi premijer Plenković uputio svim našim kolegicama i kolegama, kao i medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji“.

 

„Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one ‘analitičare koji blate za novac’ nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civilizovanih i demokratskih država Evropske unije“, ističe se u saopštenju.

 

Novinarska udruženja su ukazala da napadi samo pokazuju „otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a da u potpunosti kontrolišu javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj“.

Tagovi

Povezani tekstovi