Udruženja: Zvaničnici svojim izjavama relativizuju napad na novinara iz Vrčina

Novinaru je zapaljena kuća i neko je pucao u nju dok je gorela. Može li se takav slučaj ubeležiti samo kao još jedna stavka u ionako podugačkom spisku napada na novinare ili je u pitanju novi nivo obračuna sa kritičarima vlasti?

Za misiju OEBS-a u Srbiji dileme nema – u pitanju je prekretnica, a istraga ovog slučaja biće test za Srbiju.

„Ovo je pokazatelj stanja u kom se država nalazi u smislu vladavine prava. Sada je na Srbiji da pokaže gde želi da bude. Ovaj napad je važan slučaj i sada ga je potrebno istražiti. Prvobitna reakcija države bila je vrlo jasna, ali videćemo da li će uslediti i nastavak, jer je ovo prilika da Srbija pokaže punu angažovanost“, naveo je Andrea Orici, šef misije OEBS u Srbiji.

Druga po redu reakcija države, pak, bila je neodređena. Državni sekretar u nadležnom ministarstvu nije želeo da odgovori na pitanje da li je trend napada na novinare u porastu u Srbiji.

„Mislim da bi verovatno bilo potrebno malo više podataka i malo više analize, jer ja volim analitičke stvari i analizu od početka do kraja, da bi mogao da izađem sa nekim stavom“, naveo je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i javnog informisanja.

Državni sekretar poručuje da nije važno da li je zabeleženo 60 ili 90 napada na novinare. Za njega je, kaže, i jedan previše, jer je svaki napad na pola koraka od najgoreg scenarija. Gajović, međutim, tvrdi da Srbija nije jedina zemlja u kojoj su medijski radnici na meti:

„To je možda trend u Evropi, atak na novinare. Srećom, ovde već dugo nismo prisustvovali i ubistvima novinara. Nadam se da do toga nikada neće ni doći“.

Ovakav stav nije ništa drugo do alibi vlasti, odgovaraju u NUNS-u. Kažu – država porukom da se takve stvari dešavaju svuda relativizuje jedan teroristički čin, kako ocenjuju atak na Jovanovića, i svesno ili ne, naoružavaju sledeće napadače.

„To podseća na onu priču kada govorite kako se u tuđem dvorištu nalazi neko smeće, a ne očistite svoje. Šta je sa nama? Šta se dešava ovde? Zapalili čoveku kuću, kolegi. Bojim se da će ovo samo da ohrabri mnoge koji misle da se na taj način obračunaju kada rade svoj posao. S pravom su ljudi postavljali pitanja – šta će ministarstvo da preduzme? Nismo dobili odgovarajući odgovor“, kaže Svetozar Raković (NUNS).

Samo ove godine, NUNS je zabeležio čak 93 napada i pritisaka na novinare. U OEBS-u podsećaju da još uvek nisu rasvetljena ni ubistva troje srpskih novinara i zahtevaju od srpskih vlasti konkretne rezultate.


Video prilog televizije N1 pogledajte OVDE.

Tagovi

Povezani tekstovi