Udruženje BH novinari traže od RS i Federacije nesmetan pristup informacijama

„Takav pristup zahteva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društevnim mrežama, kao i ukidanje ovlašćenja pojedincima, policijskim i drugim bezbednosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz sprovođenje brzih istraga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u Republici Srpskoj“, kaže se u saopštenju.

U utorak je stupila na snagu Uredba predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović kojom se „zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vesti ili tvrdnji kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir“ i to putem „sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava“.

Iz Udruženja BH novinari naveli su da je i Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica za sajber kriminal, pre izvesnog vremena počela primenjivati mere praćenja i nadzora nad informacijama koje se šire putem društvenih mreža, u okviru čega je pokrenuto pet krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih informacija i panike.

Upravni odbor BH novinara ocenjuje da je nedopustivo da se pod krinkom borbe protiv lažnih vesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procenjivanje odluka vlada entiteta i kantona, kao i nadležnih kriznih štabova.

„Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široka ovlašćenja pojedincima angažovanim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i ‘regulišu’ prema svojim merilima novinarska prava i medijske slobode“, kaže se u saopštenju.

UO BH novinara je najavio da da će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reaguju na cenzuru informacija u vezi sa Kovidom19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

UO BH novinara je skrenuo i pažnju na ograničen i otežan pristup informacijama u posedu Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzurišu informacije i ostavljaju većinu novinara bez dvosmerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o epidemiji korona virusa i njenim posledicama na građane, privredu i društveni život.

Tagovi

Povezani tekstovi