UGLJANIN: AKO OD PROMOCIJE PROSTITUCIJE I NEMORALA ZARADITE, DOBIĆETE PLATE

Novi Pazar – Protiv vršioca dužnosti direktora JPI Novi Pazar (RTV Novi Pazar) Elijasa Rebronje za samo mesec dana predsednik opštine Sulejmana Ugljanina podneo je dve krivične prijave. Prva je usledila nakon 9. februara kada su novimenovani vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova ušli na svoja radna mesta, drugu krivičnu prijavu Ugljanin je tek podneo.
Na konferenciji za novinare Ugljanin je podsetio „da je delatnost opštinske televizije da građanima omogući informacije o radu opštinskih organa uprave i javnih preduzeća i ustanova“, ali da se „ona time ne bavi“.


– Bavi se promocijom prostitucije i nemorala. To je neodrživo i zbog toga je podneta krivična prijava protiv direktora koji je postavljen da uzurpira televiziju. Ta televizija selektivno pušta saopštenja, izjave predsednika opštine seče, montira ili prepričava, ali i drugih ljudi kojima je narod dao poverenje na izborima – ocenio je Ugljanin i najavio raspisivanje konkursa za izbor medija koji će pratiti rad opštin da bi se „na taj način jedna loša stvar prevazišla“.


Na konferenciji za novinare tek se saznalo da u opštini postoji Organ za pritužbe i žalbe građana i za kontrolu rada organa opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova i „oni svakog prvog određuju kako je ko radio i kako će biti nagrađen. Ocena rada televizije je nula“.
– Primanja svih radnika TV dolaze u pitanje, osim za prvih devet dana februara što su radili čestito. Od 9. naovamo neće imati mogućnosti, osim ako nisu zaradili prikazujući tu prostituciju, te filmove i bezobrazluke. Ako su nešto zaradili od toga, onda će primiti platu – naglasio je predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin.


RTV Novi Pazar je opštinsko javno preduzeće, a u sastavu ima Regionalnu televiziju i Radio Novi Pazar, koji je najstarija medijska kuća u ovom kraju. U oba medija ima stotinak zaposlenih, koji rade u dve zgrade. TV redakcija je u zakupljenom prostoru u centru grada, a radio u svojoj zgradi iz koje je emitovanje programa krenulo, sada već daleke, 1972. godine. Zbog početka izgradnje (nadziđivanjem) TV prostora „jer izvođač radova nije garantovao bezbednost zaposlenima“, Radio Novi Pazar je „ćutao“ skoro petnaest meseci, a novinari su upućeni na prinudne i redovne odmore ili na slobodne dane. Dok su plate zaposlenim kasnile po nekoliko meseci, sa računa ove medijske kuće za predizbornu kampanju koalicije Lista za Sandžak plaćani su sprejovi. Taj podatak procureo je tek kada je došlo do smene rukovodstva.


Račun ovog javnog preduzeća je često u blokadi zbog kredita koji je podignut za izgradnju televizijskog prostora. U pismu koje je v.d. direktora RTV Novi Pazar Elijas Rebronja uputio predsedniku opštine Ugljaninu sa zahtevom da se zaposlenima isplate zarade za minuli mesec, između ostalog, se kaže:


„Budući da je račun televizije blokiran već mesec dana zbog neizmirenih obaveza na ime kredita kod Komercijalne banke, a zakonska obaveza Opštine je da vraća isti dug, molim vas da i taj dug u što kraćem roku izmirite. Istovremeno vas podsećam da raspolaganje opštinskim budžetom snosi i odgovornost jer ste vi u zakonskoj obavezi da odobrite nalog za isplate zarada radnicima čime ćete izvršiti i moralnu obavezu jer radnici televizije nisu krivi zbog vaših političkih stavova. Na kraju ističemo da će televizija i dalje raditi u interesu svih građana Novog Pazara i biti njihov servis bez obzira na interese pojedinih političkih grupacija“.


Slađana Novosel

Tagovi

Povezani tekstovi