Uhapšena još dva osumnjičena za ubistvo holandskog novinara

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Dvojica novih osumnjičenih, obojica Holandjana uhapšena su u istrazi o ubistvu čuvenog holandskog novinara Petera Rudolfa de Vrisa (Vries) pre godinu dana, saopštilo je danas tužilaštvo.

Time se dovodi do pet ukupan broj osumnjičenih uhapšenih u ovom slučaju.

 

Jedan 27-ogodišnjak uhapšen je na holandskom ostrfu Kurasao na Karibima a drugi, 26-ogodišnjak je priveden u Španiji.

Čovek koji je uhapšen na Karibima će uskoro biti prebačen u Holandiju a holandske vlasti su zatražile od Španije izručenje osumnjičenog uhapšenog u toj zemlji što bi moglo da traje nekoliko nedelja, navodi se u saopštenju tužilaštva.

 

Nisu dati dodatni detalji ali prema holandskim medijima ti osumnjičeni su snimali napad na Petera de Vrisa, na koga je pucano u sred dana u centru Amsterdama.

 

Holandske vlasti juče su javile da su uhapsile 27-godišnjeg državljanina Poljske osumnjičenog da je organizovao ubistvo novinara Petera de Vrisa, gotovo tačno godinu dana od oružanog napada na njega.

 

Uhapšeni, čiji identitet nije saopšten, osumnjičen je da je „naređivao onima koji su izvršili ubistvo De Vrisa“, naveli su holandski tužioci.

Za ubistvo De Vrisa sudi se 21-godišnjem Holanđaninu Delanu G. i poljskom državljaninu Kamilu E. kojima bi sud trebalo da izrekne presude 14. jula. Tužioci su za njih dvojicu tražili doživotnu kaznu zatvora.

 

De Vris je 6. jula 2021. upucan iz blizine u centru Amsterdama, a povredama je podlegao devet dana kasnije, u 64. godini. Ubistvo je šokiralo Holandiju, a u amsterdamskom pozorištu su hiljade ljudi stajale u redu da odaju poslednju poštu poznatom novinaru.

 

Tužioci su prošle godine saopštili da su oružje iz kojeg je pucano na De Vrisa vlasti našle u automobilu kojim su dvojica osumnjičenih bežala, manje od sat vremena od napada na novinara, na autoputu u blizini Haga.

Tagovi

Povezani tekstovi