UK: Asanž bliži izručenju SAD nakon što je Viši sud odbio žalbu

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

U presudi izdatoj 6. juna, Viši sud u UK odbacio je najnoviju žalbu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na nalog za ekstradiciju koji su izdale Sjedinjene Države.

 

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) zgroženi su odlukom koja Asanža približava izručenju u SAD gde bi, ako bude proglašen krivim, mogao da provede ostatak života u zatvoru. IFJ-EFJ je obnovio poziv američkoj vladi da zatvori slučaj protiv Asanža na osnovu toga da predstavlja ozbiljnu pretnju slobodi medija i pravima svih novinara širom sveta.

 

Nakon presude Višeg suda, Asanžova odbrana je navela da će se ponovo žaliti istom sudu na nalog SAD za ekstradiciju izdat u junu 2022. Ovo će biti poslednja pravna radnja koja će biti sprovedena na sudovima u Ujedinjenom Kraljevstvu jer dalje žalbe neće biti moguće na domaćem nivou. Sledeći korak za Asanžove advokate mogao bi da bude iznošenje slučaja Evropskom sudu za ljudska prava.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo je 17. juna 2022. odobrilo Asanžovo izručenje SAD kako bi se suočio sa optužbama, prvenstveno po nacionalnom Zakonu o špijunaži, za objavljivanje dokumenata američke vlade koji otkrivaju da je američka vojska počinila ratne zločine protiv civila u Avganistanu i Iraku, uključujući ubistvo dvoje Novinari Rojtersa.

 

Ako bude proglašen krivim, Asanž se suočava sa zatvorskom kaznom do 175 godina. Predsednik IFJ Dominik Pradalije rekao je: „Zgroženi smo odlukom Višeg suda da odbije poslednju žalbu Džulijana Asanža. Ako bude izručen Sjedinjenim Državama, Asanž se suočava sa zatvorskom kaznom do 175 godina, što će predstavljati opasan presedan za sve novinare širom sveta. Opasnost je da novinari mogu biti obavezni od strane vlada bilo koje zemlje u svetu da odgovaraju za informacije objavljene u javnom interesu.

 

„Vreme je da britanska i američka vlada okončaju ovaj groteskni progon. Ponavljamo naš poziv predsedniku SAD da odbaci sve optužbe protiv Asanža i zatvori slučaj. Ako Asanž ode u zatvor, nijedan novinar na svetu neće biti siguran“, zaključio je predsednik IFJ. Nakon odluke Velike Britanije da izruči Asanža, zajedno sa svojom filijalom u Australiji, Media Entertainment and Audiovisual Alliance (MEAA), IFJ je pozvao vladu da lobira da sve optužbe protiv Asanža budu odbačene.

 

Paralelno sa tim, IFJ je pokrenuo globalnu kampanju pozivajući američku vladu da zatvori slučaj i tražeći od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu štampe da podstaknu svoje vlade da obezbede oslobađanje Asanža. Federacija je ozbiljno zabrinuta za Asanžovo zdravlje i uticaj koji njegov nastavak pritvora ima na slobodu medija i prava svih novinara širom sveta. IFJ i EFJ su zajedno sa poslanicima EU, Asanžovom suprugom Stelom i organizacijama koje brane slobodu štampe i ljudska prava potpisale otvoreno pismo, u kojem pozivaju američkog predsednika Džoa Bajdena da pomiluje Asanža.

Tagovi

Povezani tekstovi