UK: IFJ podržava štrajk novinara Bi-Bi-Sija radi odbrane lokalnih vesti

slika: NUJ
slika: NUJ

Članovi Nacionalne unije novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, podružnice IFJ-a, koji rade širom Engleske za BBC Local, počeće 24-časovni štrajk od 11:00, 15. marta u znak protesta zbog planova Bi-Bi-Sija da prekine lokalni radio. Međunarodna federacija novinara (IFJ) u potpunosti podržava predstojeći štrajk i pridružuje se udruženju u pozivu menadžmentu da sarađuje sa NUJ-om kako bi se došlo do rešenja u sporu oko prekida rada lokalnog radija.

 

Novinari koji rade na BBC radiju, televiziji i onlajn širom Velike Britanije započeće 24-časovni štrajk kao deo tekućeg spora oko planova Bi-Bi-Sija da ugasi lokalni radio. 5,7 miliona slušalaca sluša BBC lokalne radio stanice svake nedelje da čuje sadržaj relevantan za njihove zajednice, ali predlozi emitera će ukinuti usluge i to će značiti samo 40 sati garantovanog nedeljnog programa.

 

Članovi NUJ-a će u sredu i četvrtak izaći na proteste, nakon jasnog mandata sindikata od 83 odsto glasačkih članova, koji su velikom većinom glasali za štrajk.

 

Sindikat je učestvovao u razgovorima sa Bi-Bi-Sijem, pozivajući da se preispita štetni uticaj koji će rezovi imati na lokalni radio.

 

Mišel Stanistrit, generalni sekretar NUJ-a, rekla je: „Osoblje štrajkuje ove nedelje kao poslednje sredstvo. Oni nemaju iluzija da će planovi BBC-a potkopati već izdubljeni lokalni radio sadržaj širom Engleske. To nije samo pitanje o poslovima i uslovima za naše članove. Oni strastveno veruju u vrednost koju kvalitetan lokalni sadržaj donosi njihovoj publici, novinarstvo kome se veruje i na koje se oslanja u zajednicama kojima služi. Bi-Bi-Si-jev napad na budžete lokalnih radija da bi finansirao svoju strategiju Digital First je pogrešnan i rizikuje da potkopa vitalni deo našeg javnog emitovanja. Ljudi žele lokalne relevantne vesti koje su dostupne i koje bi trebalo da ostanu suštinski deo širine BBC-ja.“

 

Pol Sigert, državni službenik za radiodifuziju NUJ-a, rekao je: „Planovi Bi-Bi-Sija da ukine lokalne radio usluge imaju trajan uticaj na novinare i slušaoce koji se oslanjaju na usluge svake nedelje. Ovo je najveći potres u poslednjih nekoliko decenija i suprotan je tvrdnjama Bi-Bi-Sija da cene lokalne usluge. Članovi koji štrajkuju ove nedelje žele da Bi-Bi-Siju predstave rešenje koje može da reši ovaj spor i spreči široko rasprostranjene rezove.

 

Očekuje se da će preko 1.000 novinara učestvovati u štrajku širom Engleske.

 

IFJ se radikalno protivi predlozima rukovodstva da se prekine lokalni radio, što podriva javni servis širom Velike Britanije.

 

Entoni Belanger, generalni sekretar IFJ, rekao je: „Radikalno se protivimo predlozima uprave da se prekine lokalni radio, te podriva javni servis širom Velike Britanije. U potpunosti podržavamo stav NUJ-a i pozivamo menadžment da ponovo razmisli o štetnom uticaju koji će rezovi imati na lokalni radio i  pravo javnosti da zna“.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržava kolege iz Bi-Bi-Sija i  pridružilo se kampanji #NUJBBCStrike

#KeepBBCLocalRadioLocal. 

 

Tagovi

Povezani tekstovi