Ukrali 512.855.458

Srpska policija došla je do čvrstih dokaza o pljački više od 512 miliona dinara u RTS-u, saznaje Press! Uprava za privredni kriminal utvrdila je da su bivši direktor marketinga RTS-a Zoran Modrinić i advokat Miljko Živojinović (sin glumca Bate Živojinovića) od sredine devedesetih, pa sve do 5. oktobra 2000, oštetili državu za 512.855.458 dinara (6,1 milion evra)! Protiv njih dvojice uskoro bi trebalo da bude podignuta krivična prijava i izdat nalog za hapšenje.
– Istraga protiv Modrinića i Živojinovića pokrenuta je još 8. oktobra 2004. godine i završena je 12. septembra prošle godine. Još tada je bilo dovoljno dokaza da njih dvojica budu optuženi i uhapšeni, ali je čitava priča iz nekog razloga stopirana… – kaže sagovornik Pressa iz srpske policije. Prema njegovim rečima, hapšenje dvojice bivših moćnika verovatno je stopirao neko iz vrha SPS-a koji podržava Vladu Srbije.
– Sada je, međutim, odlučeno da se ta stvar istera do kraja i da lopovi zaglave robiju… – napominje izvor Pressa.
Sasvim je zanimljivo da je istragu protiv Modrinića i Živojinovića vodio inspektor Dragoljub Radović, sadašnji šef Uprave za privredni kriminal i čovek koji je vodio istragu mahinacija u „Mobtelu“. Radović je jedan od najbližih saradnika ministra policije Dragana Jočića i slovi za čoveka od izuzetnog poverenja ministra.
Kako saznajemo, Modrinić je u saradnji sa Živojinović godinama pljačkao ogromne svote novca u državnoj televiziji. Modrinić, koga je na mesto direktora marketinga RTS-a postavio JUL, bio je bliski saradnik Mirjane Marković i u to vreme je bio moćniji i od generalnog direktora Dragoljuba Milanovića.
– Najviše para Modrinić je ukrao uoči Mundijala u Francuskoj 1998. godine. On je tada ucenjivao oglašivače i od njih otimao pare. Bukvalno je za dva dana uzeo dva miliona maraka! – kaže za Press jedan od ljudi iz bivšeg rukovodstva RTS-a.
Do Zorana Modrinića koji je, inače, bio i ministar za lokalnu samoupravu u vladi Mirka Marjanovića (pogledaj okvir), juče nismo uspeli da dođemo. U policiji sumnjaju da je on odavno napustio Srbiju i da je trenutno u jednoj vanevropskoj zemlji.
Na drugoj strani, Nemanja Aleksić, advokat Miljka Živojinovića, koga smo pozvali da prokomentariše teške optužbe na račun svog klijenta, čim je čuo da zovemo iz Pressa počeo je da preti.
– Već sam jednu tužbu podneo protiv Pressa u ime Velimira Bate Živojinovića, a drugu u ime Miljka Živojinovića. I svaki put kada budete spomenuli mog prijatelja i druga Miljka, podnećemo naknadnu tužbu. Ne znam šta je sledeće što su vam naredili da uradite, ali tužiću i direktora i urednika ali i novinara koji to bude napisao… – zapretio je Aleksić pre nego što je prekinuo vezu.
Podsetimo, Miljko Živojinović je pre oko mesec dana napustio Srbiju. On se dovodi u vezu sa nizom afera u Srbiji. Kako smo već pisali, ima dokaza da je Živojinović umešan u mutne poslove „stečajne mafije“. Ovaj, nekadašnji stečajni upravnik GP „Rad“, zbog muljanja s firmama u stečaju već je decembra 2005. bio privođen, ali je posle urgencije sa vrha pušten na slobodu.Ekipa Pressa


 

Tagovi

Povezani tekstovi