UM: Jedna od najopasnijih kampanja targetiranja novinara naših medija

Izvor: United Media
Izvor: United Media

Kompanija United Media (UM) upozorila je u saopštenju da je sinoć na televiziji Pink pokrenuta jedna od najdrastičnijih kampanja protiv novinara njenih medija u kojoj su oni direktno uvučeni u politički sukob na Kosovu.

 

„Ovo predstavlja ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih zaposlenih u kompaniji zbog čega je neophodna hitna reakcija nadležnih državnih organa“, navodi se u saopštenju UM.

 

Podseća se da su u vanrednoj emisiji televizije Pink 25. decembra, u više navrata poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, kao i urednici režimskih tabloida Dragan J. Vučićević i Saša Milovanović označili novinare United Media kao mete insinuirajući da „luksemburški mediji“ rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu.

 

Kao razlog za tako opasne tvrdnje naveli su da mediji United Media nisu izveštavali o „oružanim borbama“ u Zubinom potoku, već su čekali instrukcije iz Prištine.

 

„Ove optužbe su potpuno neosnovane i predstavljaju pokušaj da se novinari i mediji koji rade u okviru United Media diskredituju i označe kao neprijatelji naroda. S obzirom na to da su insinuacije o izdaji više sati na TV sa nacionalnom pokrivenošću izgovarali narodni poslanik i glavni urednici režimskih tabloida, ovo vidimo kao ozbiljan pritisak na normalan i profesionalan rad naših medija i drastično ugrožavanje bezbednosti. Uvlačenje novinara u političke sukobe se ne dešava prvi put, ali je posle emisije na TV Pink dobilo novu dimenziju, koja podseća na obračun sa nezavisnim medijima devedesetih, vremenu u kom su u Srbiji ubijani novinari“, navodi UM.

 

UM poziva nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake da se obezbedi adekvatna zaštita novinara i da se poštuju njihova prava i slobode. „Policija i drugi državni organi odgovorni su za bezbednost svih građana te je i bezbednost naših novinara upravo njihova odgovornost“, ističe se u saopštenju i dodaje:

 

„Svedoci smo da se kampanje protiv slobodnih medija pokreću svaki put kada se vladajućem establišmentu ne svidi tema ili pitanje o kojima oni kritički izveštavaju. Kao rezultat takvog ponašanja, sve su ozbiljnije i učestalije pretnje koje novinari N1, Nove i Danasa svakodnevno dobijaju. Neke od njih su i pretnje smrću. Zato je neophodno da javnost jednoglasno osudi retoriku koju smo sinoć čuli sa televizije Pink jer smo imali imali priliku da u prošlosti da vidimo ishode sličnih kampanja vođenih upravo na toj televiziji“.

 

United Media navodi i da će o najnovijem ugrožavanju bezbednosti novinara obavestiti sve međunarodne novinarske asocijacije.

Tagovi

Povezani tekstovi