Umesto Omerovića-dva radikala

Jedan će zauzeti mesto Meha Omerovića (SDP), kome su prošlog četvrtka svoj glas, između ostalih, uskratili i pojedini članovi Odbora za kulturu i informisanje koji su ga i predložili Skupštini kao jednog od šest kandidata, koliko se prema Zakonu o radiodifuziji bira iz redova poslanika. Za drugog radikala se otvara mesto Predlogom zakona o izmeni Zakona o radiodifuziji koji su Skupštini podneli za razmatranje po hitnom postupku na prvoj narednoj sednici u ponedeljak 5. juna šefovi poslaničkih grupa: Miloš Aligrudić (DSS), Tomislav Nikolić (SRS), Miloljub Albijanić (G17 Plus) i Ivica Dačić (SPS), kao i Miroslav Markićević (NS) koji je zamenik šefa grupe „NS i samostalni poslanici 9+9“.
Njihov zakonski predlog ima samo dva člana. Jedan kojim se povećava broj članova programskog odbora RTS iz redova poslanika sa šest na sedam, odnosno ukupan broj onih koji se biraju sa 18 na 19 (kada se pridodaju članovi iz reda Republičke radiodifuzne agencije). Drugi član predviđa da ova zakonska izmena stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku. Inače, prema Zakonu o radiodifuziji članovi Programskog odbora RTS biraju se na tri godine, bez mogućnosti reizbora. To znači da bi njihov vek mogao da traje duže i od aktuelne Skupštine i Vlade.
Poslanici SRS juče su prisustvovali radu nekoliko odbora Skupštine Srbije čiji su članovi uprkos najavama da će izaći iz svih skupštinskih radnih tela ukoliko ne dobiju dva mesta u Programskom odboru RTS. Oni smatraju da im toliko pripada srazmerno veličini poslaničke grupe, u odnosu na druge poslaničke grupe (i to ne sve) koje su dobile samo po jedno mesto. Radomir Stevović (SRS) koji je juče bio na sednici Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja izjavio je da poslanici SRS zasad nemaju zvaničan stav o izlasku iz Odbora pa su došli da ispune svoju dužnost.


M. Torov


 

Tagovi

Povezani tekstovi