Umesto Palme i Mosta, Enter i Plus

Beograd-Savet Republičke radiodifuzne agencije ponovo je dodelio frekvencije nepostojećim radio i TV stanicama! Ovoga puta na tapetu su bile beogradske frekvencije za koje su uspele da se ogrebu Enter TV i TV Plus, koje do sada nisu emitovale program! Od devet kandidata za dodelu televizijskih frekvencija, dozvole su u narednih osam godina dobile TV Art, SOS kanal, Studio B, TV Metropolis, i nepostojeće Enter TV i TV Plus.

Ova poslednja je inače u vlasništvu Petra Komnjenovića, čiji je Radio Fokus već dobio nacionalnu radio-dozvolu, dok je Enter TV nastala kupovinom nekadašnje Yu info televizije. Bez dozvole su ostale TV Most i TV Palma. Član Saveta RRA Slobodan Đorić kaže za Kurir da je to telo imalo problema sa dodelom TV frekvencija jer ih zakon obavezuje da devet emitera dobije dozvole.


– Prijava je bila više nego skromna. Samo njih devetoro se javilo, a morali smo da izdamo dozvole za čak šest emitera! Ali to ne znači da će svi oni imati te dozvole u narednih osam godina, pošto ćemo ih posebno nadgledati. Što se tiče optužbi na naš račun da smo opet davali frekvencije televizijama koje trenutno ne rade, Enter TV je samo promenila ime, pošto je to bivša Yu info televizija i iza nje sada stoji grupa privatnika – kaže Đorić.


Za 14 radio-frekvencija borilo se, prema rečima Đorića, čak 45 radio stanica, a dozvole Saveta RRA dobile su Radio Studio B, Radio Nostalgija, Naksi radio, Radio Beta, Radio Pink, Radio Novosti, MIP radio, Radio tri, Sport FM radio, TDI radio, Radio Top FM, Siti radio, Radio Pingvin i MFM radio. Zanimljivo je da ove frekvencije nisu dobili mnogo slušaniji radiji, poput Radija Golf, Idea FM, Radija Jat, Radija Perper, a da su na konkursu prošli nepostojeći Radio Beta i MFM, ali i Radio Novosti i Radio MIP, koji su se naknadno prijavili.


– Rukovodili smo se različitim kriterijumima – finansijskim, kadrovskim, ponašanjem emitera u prethodnom periodu… Emiteri koji nisu prošli u roku od sedam dana dobiće naše obrazloženje, a u roku od 15 dana mogu da ulože prigovor, o kome Agencija ima mesec dana da odluči. Time je i zvanično konkurs završen, ali to ne znači da su emiteri dobili dozvole. Naime, Agencija daje dozvole koje se tiču programskog dela, a RATEL je zadužen da proverava tehničke mogućnosti i kapacitete – navodi Đorić.

Tagovi

Povezani tekstovi