Unapređenje normativnog okvira integrativne manjinske politike

Forum za Etničke odnose, u okviru projekta “Zagovaranje izgradnje zakonodavnog okvira integrativne politike“, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija, organizuje okrugli sto na temu „Unapređenje normativnog okvira integrativne manjinske politike”.

Radni materijal za raspravu na ovom okruglom stolu „Prilozi za unapređenje normativnog okvira manjinske politike u Republici Srbiji“ (na srpskom jeziku) je u prilogu ovog poziva.

Priloženi radni materijal je zbornik stručnih analiza koje su izradili stručnjaci Foruma za etničke odnose, Eva Vukašinović i Dušan Janjić, a u okviru projekta “Zagovaranje izgradnje zakonodavnog okvira integrativne politike“, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Namera je da se doprinese unapređenju postojećeg ustavnog i zakonodavnog okvira koji bi omogućio da se u Republici Srbiji vodi integrativna manjinska politika. Stoga su analizirana postojeća normativna rešenja, uključujući i izmene i dopune zakona koje su usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srbije tokom 2018. godine.

Na osnovu pojedinačnih priloga organizovani su okrugli stolovi (u Subotici, Pirotu i Nišu) kao stručno – političke konsultacije u kojima su učestvovali predstavnici vlasti Republike Srbije, nezavisnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici organizacija civilnog društva i istaknuti stručnjaci.

Posle rasprave na Okruglom stolu biće izrađena završna verzija ovog zbornika na osnovu koje bi se inicirala javna kampanja zagovaranja izgradnje ustavnog i zakonodavnog okvira koji bi omogućio ostvarivanje demokratske i integrativne manjinske politike u Republici Srbiji.

Pozvani učesnici okruglog stola su predstavnici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici državnih i pravosudnih organa Republike Srbije, organa jedinica lokalne samouprave, predstavnici nezavisnih institucija, predstavnici civilnog društva i lokalnog ombudsmana, stručnjaci, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Okrugli sto
Foruma za etničke odnose

Moderator:

Uvodna izlaganja:

Radni jezik Okruglog stola je srpski, a obezbeđen je i simultani prevod na engleski jezik.

Molimo Vas da nas obavestite o Vašem učešću u radu Okruglog stola na e-mail adresu: [email protected], ili na mobilni telefon broj 064/643-17-85 (Mila Tolstoj) i 063/78-34-319 (Katarina Antić).

Tagovi

Povezani tekstovi