UNS: Borba nema tehnološku sigurnost za štampanje lista Nova, Grafoprodukt prešao na druge poslove

Štamparija Borba nije prihvatila štampanje dnevnika Nova jer nema „tehnološku sigurnost“ za štampanje još jednih novina dok se Grafoprodukt više ne bavi štampanjem listova, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Udruženje je prenelo navode štamparije Borba da nisu dobili zvanični upit za štampanje lista u vlasništvu Junajted Medija (United Media).

„Zvanično nismo ništa odbili ni prihvatili, jer zvaničnog upita nije ni bilo. U nezvaničnom razgovoru smo predočili naše mogućnosti“, rečeno je UNS-u u Borbi.

Iz te štamparije su naveli i da imaju „ograničene tehničko–tehnološke mogućnosti“, tako da od tri jednu dnevnu novinu štampaju na staroj mašini, koja nije u mogućnosti da odgovori na savremene zahteve.

„To praktično znači da nemamo tehnološku sigurnost za štampanje još jedne dnevne novine“, naveli su iz štamparije Borba.

Upitani da li uređivačka politika medija u vlasništvu Junajted Grupe ima veze sa odlukom o štampanju lista Nova, iz Borbe su naveli da to preduzeće štampa novine i da se ne bavi uredjivačkim politikama.

„Kod nas se štampaju dnevni listovi Večernje Novosti i Danas“, podsetili su iz štamparije Borba.

UNS je preneo i navode direktora štamparije Grafoprodukt Gorana Rađenovića koji je rekao da nisu prihvatili štampanje lista Nova zbog „nedostatka proizvodnih kapaciteta, nastalog usled preusmeravanja štamparije na drugi proizvodni program“.

„Do pre dve godine smo u mašinskom parku raspolagali i mašinom za štampu novina, a kojom smo mogli odgovoriti na zahtev za svakodnevnu štampu traženog tiraža lista Nova. Prevashodno zbog veoma loše finansijske situacije većine novina koje smo tada štampali a koja je u velikoj meri uticala na naše poslovne performanse, bili smo prinudjeni da mašinu prodamo i u potpunosti se preorijentišemo na drugi program štampe“, naveo je Radjenović.

Dodao je da je ta štamparija već imala probleme zbog uređivačkih politika listova koje su ranije štampali a na koje je, kako je rekao, „uz izuzetak nekih lokalnih medija, slabo ko reagovao“.

„Ono što se nama, kao malom i nezavisnom preduzeću, dešavalo u bliskoj prošlosti lično smatram glavnim razlogom zbog kojeg se niko ne usudjuje da preuzme posao štampe novina sa ‘nešto drugačijom’ uredjivačkom politikom“, kazao je direktor Grafoprodukta.

Iz UNS-a su naveli da od štamparija sa većim kapacitetom, poput Politike, Ringier Axel Springer i Kolor pres, nisu dobili odgovore na pitanje zašto nisu prihvatile da štampaju novi list.

Kompanija Junajted Medija (United Media) saopštila je ranije da te štamparije, uz različita objašnjenja, posle dva meseca pregovora nisu prihvatile štampanje lista Nova.

„Od ćutanja, rečenice da ‘nemaju kapaciteta za taj posao’, preko ‘trenutno pokvarenih mašina’ nizali su se izgovori zašto ne žele a retki su oni koji su otvoreno izgovorili da se plaše reakcije vlasti“, naveli su iz Junajted Medije.

Potom su pozvali premijerku Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima.

Kompanija je 9. aprila najavila da pokreće list Nova, koji bi trebalo da izlazi šest puta nedeljno, dok će subotom izlaziti dvobroj.

Tagovi

Povezani tekstovi