UNS: Novac Beograđana ponovo medijima koji krše kodeks

UNS ističe da su na konkursu glavnog grada Insajder tim d.o.o, izdavač Informera i preduzeće Dnevne novine Alo d.o.o, izdavač ovog lista, dobili ukupno 8,5 miliona dinara, iako su prošle godine prema monitoringu Saveta za štampu imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

Osim ovih firmi, preduzeće Info it media, ćerka firma Insajder tim-a d.o.o, izdavača Informera dobilo je tri miliona, a Adria Media Grup, izdavač Kurira, milion dinara.

UNS podseća da je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novce moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji koji konkurišu kršili zakon i novinarski kodeks.

Kao i prethodnih godina, najviše novca, odnosno više od 17 miliona, od ukupnih 81,7 miliona dinara koje je izdvojio Grad Beograd, dobilo je Radio-difuzno preduzeće Studio B.

UNS traži od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija kako bi javnost imala uvid ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

Komisiju za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja ove godine su činili Zorica Karanović i Marko Ivanić (nezavisni stručnjaci za medije), Biljana Ratković Njegovan (predlog udruženja radio stanica „RAB Srbija“), Miloš Lazić (predlog udruženja“ComNet“) i Slobodan Đurić (predlog Udruženja sportskih novinara Beograda).

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Tagovi

Povezani tekstovi