UNS: Otkaz Bosiljčiću je ishitren potez Tijanića

„UNS očekuje da će Bosiljčić na sudu dokazati da nije kriv i da će biti vraćen na posao, i pita da li je on svojom izjavom ‘TV Novostima’ o neslaganju sa tretmanom kulture u programu RTS-a naneo toliku štetu, ako je poznato da je program RTS-a najgledaniji i najuticajniji u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Bosiljčić, kome je Tijanić uručio otkaz, najavio je juče da će tužiti RTS. On je u intervjuu listu „TV Novosti“ pod naslovoom „Kultura tačno u ponoć“, objavljenom 6. aprila, rekao da „devojčice kojima je glavni adut pupak istrčavaju u udarne termine, a kultura je oterana u duboke noćne sate“.

U obrazloženju otkaza, koji je potpisao Tijanić, navodi se da je Bosiljčić u tom intervjuu „netačno, neprofesionalno i do kraja proizvoljno izneo tvrdnje koje nanose veliku štetu RTS-u i utiču na ukupan rejting i gledanost programa RTS-a“.

„Ako je Bosiljčić kriv zbog kršenja kodeksa po kojem zaposleni u javnosti nastupaju u ime RTS-a samo ako su za to ovlašćeni, smatramo da njegov ‘greh’ nema težinu“, dodaje se u saopštenju UNS.

UNS je naveo da „prepoznatljiva televizijska lica svakodnevno daju izjave“ i da verovatno ne traže uvek saglasnost za to, i istakao da „pravo na kritiku i javni dijalog o svim pitanjima vezanim za javni servis kakav bi RTS trebalo da postane ne sme biti uskraćeno nikome“.

„U intervjuu koji je Bosiljčić dao ‘TV Novostima’ prepoznajemo i uvredljive reči na račun Tijanića. To, međutim, ne bi smelo da bude razlog za otkaz“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Tagovi

Povezani tekstovi