UNS traži od TOK-a da preuzme nadležnost u slučaju ubistva novinara Milana Pantića

Foto: N1
Foto: N1

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima predstavnici UNS predali su na pisarnici Tužilaštva za organizovani kriminal Rezoluciju kojom traze da TOK preuzme nadležnost u slučaju ubistva novinara Milana Pantića, prenosi N1.

Iz UNS poručuju da su prošle 22 godine od ubistva i da jedina mogućnost da se reši jeste da TOK preuzme slučaj.

 

Rezoluciju je donela Međunarodna federacija novinara na inicijativu UNS.

 

„Okupili smo se ovde da iskažemo protest zbog toga ovo tužilaštvo duže od godinu dana, drugi put, razmatra da li će preuzeti nadležnost u slučaju našeg kolege i člana UNS Milana Pantića. Sve ovo dešava se posle 22,5 godine od kako je Pantić ubijen mučki, s leđa, na pragu svog doma, samo zato što se usudio da profesionalno radi svoj posao, a sudski postupak ni danas nije počeo. Kada se prošle godine predmet Pantić iz Jagodine preselio u Beograd, javio se tračak nade da će ipak pravda stići ubice i nalogodavce. A šta imamo nakon 15 meseci? Ništa. Mrtav slučaj“, ukazala je potpredsednica UNS Olivera Milošević.

 

Dodala je da TOK „sve vreme tvrdi da razmatra obimnu dokumentaciju koju mu je dostavilo Više javno tužilaštvo u Jagodini, da li ima organizovanog kriminala u ubistvu Pantića, drugim rečima, odlučuje da li je nadležno“.

 

„Za izjašnjenje su kazali UNS da ne postoji zakonski rok koji ih obavezuje, ali će se truditi da to bude što pre.  Kada je to što pre?“, pita ona.

 

Rezoluciju je pročitao član uprave UNS Miljan Vitomirović, koji je na pitanje N1 da li ima neku informaciju ili signal da bi stvar mogla da se pomeri s mrtve tačke, rekao da nemaju signal, ali da imaju nadu, „a nada umire poslednja“.

 

„Nema razloga da TOK ne preuzme ovaj slučaj, jer je prethodna istraga pokazala jasno ko su nalogadavci, šta je motiv za ovo ubistvo. Ja živim isto u jednom malom mestu kao što je Jagodina u kojoj je živeo kolega Pantić: Kad pas zalaje na obodu grada, u roku od 15 minuta u centru se zna čiji je pas, na koga je lajao i koliko je dugo lajao. Istraga komisija je pokazala da se sve zna, samo Tužilaštvo treba da preuzme taj slučaj i da ga privede pravdi“, kazao je on.

 

Tagovi

Povezani tekstovi