UNS: U 2018. manje pritisaka, ali najteži napad na novinara u poslednjih 12 godina

UNS je 2018. godine evidentirao: šest fizičkih napada, šest verbalnih pretnji, 11 slučajeva onemogućavanja rada, šest pretnji na društvenim mrežama, u okviru kojih su i slučajevi jezika mržnje, tri obaranja sajtova i Fejsbuk profila, tri hapšenja i jedan otkaz. Osim ovih, UNS je zabeležio još 16 drugih pritisaka i incidenata: obijanje prostorije medijske kuće, pritiske tužbama, administrativni pritisak, uništavanje imovine, ugrožavanje bezbednosti…

UNS je reagovao u 33 slučaja.

Kako je UNS saznao od koleginica i kolega i kako je objavljeno u medijima, nadležnima su od ukupno 54, prijavljena 23 slučaja.

U UNS-ovoj bazi je registrovan, ali nije uračunat nestanak Stefana Cvetkovića, protiv kojega je pokrenuta istraga za lažno prijavljivanje otmice.

Broj napada i pritisaka prošle, u odnosu na 2017. godinu smanjen je za oko deset. U 2017. bilo je skoro duplo više fizičkih napada (11) u odnosu na prošlu godinu.

Fizički napadi – u dva od šest slučajeva napadači uhapšeni

Od šest fizičkih napada na novinare i medijske radnike, u dva slučaja policija je uhapsila osumnjičene.

Osumnjičeni za napad na novinara i snimatelja televizije O2 u Beogradu februara prošle godine uhapšeni su.  Novinarsku ekipu ove televizije dok je izveštavala, napale su dve osobe koje su pokušale da joj oštete opremu i onemoguće da snimaju.

Novinar i snimatelj Televizije Prva Danilo Mašojević i Vladeta Uroševića aprila 2018. godine napadnuti su u Leskovcu kada je muškarac nasrnuo na snimatelja i naneo mu povrede glave. Policija iz Leskovca je istoga dana uz krivičnu prijavu, uhapsila osumnjičenog.

Glavni i odgovorni urednik portala „Žig Info“ Željko Matorčević oktobra 2018. godine u Leštanima fizički je napadnut. Tada su mu nanete teže telesne povrede. „Mladić star oko 20 godina prvo me je pratio nekoliko stotina metara da bi me zatim udario u potiljak. Od siline udarca, pao sam na zemlju, a on je nastavio da me udara. Nakon što je iz suprotnog smera naišla kolona vozila, mladić je pobegao“, rekao je UNS-u Matorčević.

On je tada rekao da „ne može da tvrdi apsolutno da napad ima veze sa nekim konkretnim slučajem o kojem su pisali, ali da misli da nema zbog čega drugog da ga napadaju osim zbog posla koji obavlja“. 

Matorčević je rekao UNS-u da su ga tek decembra 2018. godine, kada je zapaljena kuća njegovog saradnika Milana Jovanovića, zvali iz policijske stanice na „prepoznavanje“.

„Od osoba koje su bile na prepoznavanju video sam ko me je napao. Rekao sam policiji da sam 85% siguran da je to on. Pitao sam ih šta će biti dalje. Odgovorili su da ću o svemu biti obavešten. Februar je, a ja i dalje nisam dobio nikakvu informaciju“, rekao je UNS-u Matorčević, čiji slučaj vodi Drugo osnovno tužilaštvo.

UNS-u se u martu 2018. godine glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ Dalibor Bubnjevićžalio da ga je, dok je bio na radnom zadatku u hotelu „Vojvodina“ na manifestaciji „Sjelo Hercegovaca i prijatelja“, vređao, i psovao, a zatim u toaletu fizički napao predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Mirko Krlić.

Bubnjević je aprila prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv Krlića. Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo je ovu prijavu, uz obrazloženje da iz izjave Dalibora Bubnjevića proizilazi da Mirko Krlić „ni prilikom jednog incidenta sa njim, nije izgovorio nijednu pretnju“, već da mu se obraćao „uvredljivim rečima“. Nakon saslušanja svedoka, Tužilaštvo je zaključilo da su svedočenja različita o „delu događaja koji se zbio u toaletu“, te da se ne može na „nesumnjiv način utvrditi činjenično stanje“.

Pripadnici specijalne policije na Kosovu napali su februara prošle godine petnaestak novinara srpskih medija koji su pratili dešavanja na severu Kosova, iako su se novinari jasno identifikovali pokazujući svoje legitimacije i uzvikujući na albanskom jeziku da su novinari. Koleginice Rada Komazec iz „Jedinstva“ i Dragana Zečević iz „Večernjih novosti“ rekle su tada UNS-u da su policajci u njih uperili puške i odgurnuli ih tako da su pale. Tada je pretučen i snimatelj RTS-a Vladimir Milić.

Verbalne pretnje – oslobađajuće presude, odbijene krivične prijave

U prošloj godini UNS je zabeležio osam verbalnih pretnji koje su upućene novinarima i medijskim radnicima.

Novinarki portala „Inđija kafe“ Verici Marinčić jula 2018. godine prećeno je iz automobila iz kojeg su dvojica mladića počeli da viču na nju u centru Inđije.

 „U prvi mah sam mislila da viču komšiji. Međutim, psovali su me i govorili ‘snimaj sad’ i ‘zapamtićeš ti mene’“, rekla je tada UNS-u Marinčić. Ona je dodala da joj je prišao komšija koji joj je rekao da su to njegovi prijatelji i da su joj vikali jer je portal „Inđija kafe“ objavio snimak automobila koji prolazi velikom brzinom kroz crveno svetlo,a u kojem su  bili oni. Marinčić je incident prijavila policiji.

Nakon tri dana, policija je utvrdila ko je pretio novinarki.

Nakon podizanja optužnice, sud je doneo oslobađajuću presudu, na šta se Marinčić žalila.  

Pre godinu dana UNS-u se dopisnik listova „Danas“ i „Informer“ iz Požarevca Momčilo Veljković žalio da mu je član Gradskog veća ovog Grada Ivan Jović, dok je bio na novinarskom zadatku, pretio.

Veljković je u februaru 2018. godine rekao UNS-u da mu je dok je izveštavao sa manifestacije „Lov na Moravskog šakala“ prišao Ivan Jović i rekao: “Fotografiju što si snimio odmah da obrišeš, da je ne bih brisao ja. Ako je ne obrišeš, videćeš šta može da te snađe. Zapamtićeš ti mene za ono šta si mi uradio. Ne znaš ko sam i sa kim se kačiš“.

Slučaj je Veljković prijavio policiji, koja je uzela izjave od njega i Jovića. Inače, Jović je navode da mu je pretio demantovao i rekao tada UNS-u da će da „sačeka nadležne da obave svoj posao, pa će se obratiti javnosti sa više informacija“.

Momčilo Veljković rekao je UNS-u da je slučaj još uvek u tužilaštvu.

„Zvao me je inspektor da me pita u kom sam svojstvu bio na manifestaciji. Rekao sam mu da sam bio na novinarskom zadatku, jer sam dobio poziv, a sa mnom su bili supruga i kum“, rekao je UNS-u Veljković.

UNS-u je u septembru 2018. godine nekoliko kolega reklo da im je prećeno zbog izveštavanja o smeni rektora Univerziteta, kao i vraćanja na Pravni fakultet optuženih u korupcionaškoj aferi “Indeks“.

Među njima je bio i dopisnik „Danasa“ Zoran Radovanović, koga je, kako je rekao tada UNS-u zvao Milovan Stojanović član Saveta Univerziteta u Kragujevcu i rekao mu da “vodi računa šta radi”.

Stojanović je potvrdio UNS-u da je zvao Radovanovića, ali je demantovao da mu je pretio.

Zoran Radovanović rekao je UNS-u da je zbog pretnji podneo krivičnu prijavu protiv Stojanovića.

„Dobio sam odgovor od tužilaštva da u ovoj pretnji nema elemenata krivičnog dela. Cilj prijave bio je da skrenem javnosti pažnja u kakvom su položaju novinari danas i ona je ispunila svoju svrhu“, rekao je UNS-u Radovanović.

UNS je početkom septembra 2018. godine osudio pretnje i uvrede novinaru lista „Napred“ i dopisniku „Politike” iz Valjeva Slobodanu Ćiriću i tražio od nadležnih da kazni počinoca.Ćirića je u septembru pozvala osoba čiji je identitet njemu poznat i rekla da je “dobio ozbiljnog neprijatelja”.

U pozivu mu je uz lične uvrede rečeno da će “razotkriti sve njegove korupcionaške afere”, “obelodaniti od koga je uzimao novac”, kao i da mu slede krivične prijave.

Ćirić je slučaj prijavio Policijskoj upravi u Valjevu.

Kako je UNS-u rekao Slobodan Ćirić od Osnovnog tužilaštva u Valjevu dobio je obaveštenje da nema elemenata da se osoba „goni po službenoj dužnosti, a da može da podnese privatnu tužbu“.

„Nisam imao više takvih poziva“, rekao je UNS-u Ćirić.

Nikolu Radišića su u februaru 2018. godine dve nepoznate osobe uz pljuvanje vređale, a ovaj incident prijavljen je policiji.

Advokati TV N1 „podneli su krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca zbog pretnji Nikoli Radišiću“. 

UNS-u je Radišić rekao da godinu dana te osobe nisu identifikovane, kao i da ne očekuje da će to da se desi.

Pretnje na društvenim mrežama

U prošloj godini UNS je zabeležio slučajeve pretnji i jezika mržnje na društvenim mrežama, koje su upućene kolegama.

Novinarki Tatjani Vojtehovski je maja i decembra 2018. godine prećeno na Tviteru.  Policija je u oba slučaja uhapsila osumnjičene.

Direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Studija B Ivani Vučićević krajem decembra 2018. godine prećeno je na Fejsbuku.  

Kako je UNS-u rekla Vučićević „nakon što je Goran Vesić objavio na Fejsbuku da će Aleksandar Vučić gostovati na Studiju B, stigla je pretnja od njoj nepoznate osobe da će je progutati mrak“.

Ona je tada rekla UNS-u da je slučaj prijavljen policiji i da je sada u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Jedan od slučajeva jezika mržnje prošle godine bile su Fejsbuk objave upućene glavnom uredniku agencije „Beta“ Draganu Janjić. Na dve Fejsbuk stranice, „Srbija NAŠA zemlja“ i „Blokovska Imperija Uzvraća Udarac Krugu Dvojke“ poslednjih dana postavljane su objave u kojima je Janjić, zbog komentarisanja ubistva Olivera Ivanovića na Tviteru, nazivan „dugogodišnjim abonentom neprijatelja Srbije“ koji „prezire Srbiju i sve Srpsko“, a „zainteresovanima“ je nuđena i njegova adresa stanovanja.

Hakerski napadi na sajtove

UNS je u svojoj bazi zabeležio tri slučaja obaranja sajtova i Fejsbuk stranice.

Oboreni su sajtovi emisije „Slobodno srpski“ i novinske agencije „Tanjug“, kao i Fejsbuk stranica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Sajt emisije „Slobodno srpski“ koja se emituje na Radio-televiziji Kosovo, autora i voditelja Budimira Ničića je januara prošle godine obaran tri puta.

Budimir Ničić je prijavio hakerske napade. Rečeno mu je da je policija „otvorila slučaj“.  Pozvan je da da izjavu, nakon čega nije dobio nikakvo obaveštenje.

NUNS i Agencija Tanjug saopštili su u martu, odnosno februaru 2018. godine da će obavestiti Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal o hakovanju Fejsbuk stranice,  odnosno o obaranju sajta.

Paljenje kuće, kampanje protiv novinara, obijanje prostorije medijaugrožavanje bezbednosti…

Novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću 11. decembra prošle godine zapaljena je kuća u Vrčinu. Ovo je najteži slučaj ugrožavanje bezbednosti novinara od 2007. godine kada su i dalje nepoznate osobe, pokušale da ubiju novinara „Vremena“ Dejana Anastasijevića, podmetnuvši bombe na prozor njegovog stana.

Jovanović je tada UNS-u rekao da mu je plaćene ubice poslao predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je to negirao.

Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara 2019. godine zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće Jovanovića, zbog čega mu je još u pritvoru. Ostali optuženi za učešće u ugrožavanju života Jovanovića i njegove supruge, priznali su krivicu.

Osim što mu je zapaljena kuća u Vrčinu, Jovanoviću su krajem decembra prošle godine nepoznate osobe obile iznamljeni stan na Banovom brdu, u kojem je živeo nakon što mu je zapaljena kuća.

Posle 12 dana, Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da su uhapsili te osobe, kao i da su one priznali da su nameravali da opljačkaju stan.

„Ilustrovana politika“ u novembru i decembru prošle godine vodila je kampanju protiv Verana Matića i Ljiljane Smajlović zbog njihovog angažovanja u Komisiji za istraživanje ubistava novinara, kao i pojedinih listova optuženih da rade protiv države.

izveštaju Platforme Saveta Evrope tekstovi „Ilustrovane politike“ nazvani su „prljavom kampanjom protiv novinara koji se bore protiv nekažnjivosti ubica Slavka Ćuruvije“.

Kampanju „Ilustrovane politike“ osudili su predsednik Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, novinarska i medijska udruženja, međunarodne organizacije…

Nepoznati počionioci su aprila 2018. godine obili prostorije Radio-televizije Kragujevac, saopštila je ova medijska kuća.

Kako je UNS-u rekla direktorka Privrednog društva Radio-televizije Kragujevac Jelena Vuković u ovoj prostoriji nalazi se obimna dokumentacija, podaci o zaposlenima, poslovanju od 2009. do 2013. godine.

„Brava je bila obijena, a slučaj smo prijavili policiji. Nismo mogli tačno da utvrdimo šta nedostaje. Pretpostavljam da je zato prijava odbijena“, rekla je UNS-u Vuković.

Novinaru i vlasniku produkcije „Za media“ Dušanu Vojvodiću jula 2018. godine bila je ugrožena bezbednost, kada su mu na točkovima automobila odvrnuti držači.

Kako je UNS-u tada rekao Vojvodić, vraćajući se iz Beograda, čuo je lupanje u automobilu, za koje je naknadno u servisu utvrđeno da potiče od odvrnutih vijaka na točkovima, što mu se takođe desilo i u novembru 2016. godine. Vojvodić je ovaj incident prijavio policiji.

UNS-u je Vojvodić rekao da i  misli da mu se ovo dešava zbog novinarskog istraživačkog rada.

„Tada sam radio nastavak filma ‘Kap’ o vlasniku hotela u Zaječaru koji je bušenjem bunara izazvao presušivanje arteskih česama, kao i istraživanje Konkursa Ministarstva kulture. Inspektor mi je rekao da se odvrtanje vijka na točkovima nije moglo desiti samo od sebe. Nakon toga, nikakve informacije nisam dobio“, rekao je UNS-u Vojvodić.

Nestanak Stefana Cvetkovića

UNS je u junu prošle godine pratio i slučaj Stefana Cvetkovića, nakon informacije koju je na Tviteru objavio predsednik  Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak da je nestao i da je na ulici pronađen njegov automobil sa upaljenim svetlima i otvorenim vratima.

Cvetković je pronađen nakon trideset sati.

Protiv njega naknadno je pokrenuta istraga za lažno prijavljivanje otmice, saopštili su Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu i naveli da je istraga pokazala da nije bilo otmice i da je Cvetković zvao svoju majku u noći u kojoj je navodno otet.

Osim nestanka, Cvetković je jula prošle godine fizički napadnut kada ga je u Beloj Crkvi, kako je rekao medijima „metalnom šipkom udario lokalni narko diler“. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova tada je saopštilo da će po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu protiv osumnjičenog biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo nanošenja lake telesne povrede.

Tagovi

Povezani tekstovi