Upornost je najbolje oružje

Profesor Kun je diplomirao političke nauke 1967. na Univerzitetu u Ajovi i od tada je u novinarstvu, najpre kao novinar, u skorije vreme i kao predavač.
– U novinarstvu sam više od 30 godina i za to vreme bio sam reporter i voditelj na radiju i televiziji, uglavnom u Ajovi. Osim toga radio sam i za Voice of America, a u poslednje vreme uglavnom učim mlade novinare najrazličitijim oblicima novinarstva i to ne samo u SAD, već i Aziji, Latinskoj Americi, Africi i Evropi – kaže za Danas Stiv Kun, koji je trenutno profesor u Grinli školi novinarstva u Ejmsu, gradu od 50.000 stanovnika u kojem polovinu čine studenti.
Pre nego što je prvi put prošle nedelje zakoračio na tlo Srbije, Stiv Kun je slične radionice imao i u nekim od zemalja regiona.


– Ovo je prvi put da sam u Srbiji, ali nije mi naravno prvi put da dolazim u Evropu. Slične radionice već smo imali u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni, Moldaviji, a osim toga mnogo sam radio u Južnoj Americi, Brazilu, Peru, Boliviji, ali i u afričkim zemljama Ugandi, Angoli – kaže Kun, koji se posebno posvetio podučavanju novinara u zemljama u razvoju.
On kaže da je teško porediti ovdašnje novinarstvo sa onim u SAD.
– SAD imaju dugu tradiciju u slobodi izveštavanja i demokratiji, pa je novinarima tamo ponekad mnogo lakše da saznaju neke stvari, dođu do informacije. Ali, ne bih sve tako generalizovao. I u SAD novinari često nailaze na ljude koji nisu spremni da pričaju. Činjenica je da novinari širom sveta postaju sve više sofisticirani, koriste nove napredne tehnologije, a ovde su novinari suočeni s velikim izazovima – priča nam Kun, koji zbog kratkog boravka u Srbiji i previše obaveza zbog predavanja, ali pre svega zbog nepoznavanja srpskog jezika, nije uspeo da sazna nešto više o novinarstvu u našoj zemlji.
– U sobi u hotelu mogao sam da gledam TV, ali nisam imao velike koristi od njega jer ne razumem srpski. U razgovoru s novinarima ovde, ali i u zemljama iz vaše okoline, shvatio sam da ima mnogo dobrih i zanimljivih novinara, ali i da su izazovi s kojima se srećete zaista veliki – kaže profesor, čiji je metod rada tokom predavanja u NUNS naišao na odobravanje mlađih kolega.
Kunovi „studenti“ na ovom seminaru bili su oduševljeni njegovim insistiranjem na praksi. Svih 12 novinara aktivno je učestvovalo u radu, a profesor je na svako radoznalo pitanje polaznika imao dobar odgovor.
– Kada predajem obično volim da kombinujem teoriju i praksu. Teorija je dobra i korisna, ali se kroz praksu mnogo više može naučiti. Možete pričati i pričati, ali dok ne sednete i ne pokušate da, između ostalog, nešto naučite iz svojih grešaka – ništa nećete uraditi – naglašava Kun.
Kako je sve nemoguće naučiti, profesor Stiv Kun kaže da je pokušao da bar nešto od svog bogatog iskustva prenese našim mladim novinarima. Kada bi morao u svega nekoliko rečenica da objasni budućim novinarima-istraživačima šta je to što uvek treba da imaju na umu, profesor bi istakao kako nijedan novinar ne sme da dozvoli da ga bilo šta obeshrabri.
– Ne dajte se obeshrabriti, jer vi ste budućnost ove zemlje. Vi ćete učestvovati u promenama, otvoriti neke nove puteve, bićete tu i kreirati sve ono što se događa. Ako želite da budete dobar novinar nikada ne smete dozvoliti da vas bilo šta sputa, uvek se borite do kraja, nikad ne prihvatajte ne kao odgovor i bićete uspešni – otkriva recept za uspeh profesor Stiv Kun, koji je posle beogradske radionice održao i jednu u Nišu. Zadovoljan gostoprimstvom u našoj zemlji, ali i ćevapima i gibanicom na koje nije ostao imun, profesor Stiv Kun je obećao da će prvu sledeću priliku iskoristiti da ponovo dođe u Srbiju.
– Doći ću ponovo sigurno, ali sledeći put ću sa sobom povesti i svoju ženu Bet – dobacuje kroz osmeh Stiv Kun.


Ljiljana Bukvić

Tagovi

Povezani tekstovi