Upozorenje Sindikata BHRT-a: U našim rukama su predajnici bez kojih nema prozora u svijet

bhrt

Održana pres-konferencija zbog teške finansijske situacije na BHRT-u.

 

Finansijska situacija na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT) je ozbiljna i ovom emiteru slijedi gašenje ukoliko se ne uspostavi drugačiji način raspodjele zakonom propisane RTV takse. Posao i plaća za više od 800 zaposlenih postali su neizvjesni, a situacija je više nego zabrinjavajuća, poruke su koje su danas uputili članovi Samostalnog sindikata uposlenika u BHRT-u na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu.

 

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović-Pašalić obratila se danas u ime 450 članova Sindikata, ali i, kako je rekla, svih 800 uposlenika BHRT-a, kao i onih kolegica i kolega iz druga dva emitera koji ih podržavaju i koji su, kako je naglasila, u istoj situaciji kao i oni.

 

“Mi nemamo novce za plaće, doprinose, a drugi se razmeću našim novcem. Mi, koji istupamo danas, isključivo je u interesu članova. Ne zanimaju nas prepucavanja između javnih emitera i osuđujemo i jedne i druge jer ugovor o raspodjeli RTV takse koji je istekao i koji je za naše uposlenike štetan, potpisan je obostrano. Krivi su i rukovodstvo FTV-a i BHRT-a što je pristalo da ga potpiše”, izjavila je Kurtović-Pašalić.

 

Iz tog razloga, kako je dodala, Sindikat poziva da u sva tri javna emitera uđu finansijske inspekcije i ustanove ko je radio protiv zakona.

 

Podsjetila je da je Sindikat u martu prošle godine protestovao i apelirao, a da danas upozorava državne i entitetske političare, OHR i visokog predstavnika, ali i menadžment BHRT-a koji je, kako je podcrtala, ovaj javni servis doveo u ovakvu situaciju, ali i druga dva koji, kako je dodala, šute.

 

“Ne želimo više da ćutimo, želimo jasno i glasno da kažemo ugroženi smo i ne želimo više da trpimo nepravdu”, naglasila je.

 

Na pres-konferenciji obratila se i članica Upravnog odbora Sindikata Minja Erić koja je govorila o problemima sa kojima se radnici u BHRT-u susreću godinama.

 

Kazala je da je Sindikat u BHRT-u u prethodnom periodu održao niz sastanaka sa predstavnicima federalnih i državnih vlasti upozoravajući ih na probleme sa kojima se suočavaju radnici BHRT-a te da verbalna podrška postoji na svim sastancima, ali da konkretne podrške niti rješenja nema.

 

“Situacija je sada još teža s obzirom na to da smo ostali bez načina prikupljanja RTV takse, ugovor do danas nije potpisan. Radnici BHRT-a svoje zadatke obavljaju na najprofesionalniji način, ostavljajući sve probleme sa kojima se susreću iza sebe”, navela je Erić.

 

Kazala je da je jedan od najvećih problema oprema na kojoj se radi a koja je stara više od 40 godina, koja stalno otkazuje. Takođe je dodala da više od 60 posto radnika ima primanja manja od 800 KM, te da doprinosi već godinama nisu uplaćeni, kao i da se na penzionisanje čeka više mjeseci.

 

“U ovakvoj situaciji kada ugovor još nije potpisan, a situacija je i prije toga bila loša, egzistencija više od 800 porodica ovdje u BHRT-u je zaista ugrožena”, istakla je Erić.

 

Tokom pres-konferencije je pušten i prilog mreže dopisnika BHRT-a iz Bihaća, Tuzle, Zenice, Mostara i Banjaluke u kojem se ističu problemi s kojima se novinari i dopisnici susreću, a koji uključuju zastarjelu opremu i automobile koji su, kako je rečeno, više na popravci nego ispravni i zbog čega novinari i snimatelji svakodnevno “stavljaju glavu u torbu”. Nerijetko se, kako su naglasili, dešava da kamera zakaže ili prestane raditi, da program za montažu blokira, ili da zbog zastarjelih računara nose lične laptope kako bi uradili svoj posao.

 

Novinarka i voditeljica Neda Tadić je poručila da vrijeme otkucava i da je rješenje za uposlenike javnog servisa BiH potrebno odmah, hitno i neodložno.

 

Merima Kurtović Pašalić je naglasila da se mora provesti pravedna sistematizacija radnih mjesta, povećati plaće, topli obrok, te poboljšati uslovi rada.

 

“U našim rukama su kamere, mikrofoni, ali i predajnici bez kojih nema prozora u svijet. Ako se oni ugase, gasi se i internet i mobilna telefonija i ostale komunikacijske usluge. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvatite, najprije političari, vi koji odlučujete na svim nivoima vlasti”, podcrtala je Kurtalić-Pašalić.

 

Dodala je da će Sindikat poduzeti sve zakonski dozvoljene korake, kao što su upozorenja, proteste pa i generalni štrajk. Naglasila je i da se bliži rok za ispunjavanje 14 prioriteta od kojih je jedan finansijski stabilan i nezavisan javni radio-televizijski servis BiH.

 

“Znamo da se možete dogovoriti kada hoćete, to nam uvijek dokažete kada ste složni oko povećanja svojih plaća, ostalo sve ispada predstava za javnost iz koje vas mi možemo isključiti. Naši daljnji koraci zavisiće od vaših dogovora i odluka”, naglasila je ona.

 

Podrška BHRT-u stiže sa svih strana, kako je rekla Neda Tadić, a tokom pres-konferencije su puštene video poruke generalne sekretarke Udruženja BH novinari Borke Rudić, bh. kolumniste Dragana Bursaća, Sindikata zaposlenih u RTV Crna Gora, predsjednice Evropske federacije novinara Maje Sever, bh. režisera Dine Mustafića. Poruke podrške su uputili i Savez samostalnih sindikata BiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH.

 

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je 27. decembra 2023. uputio otvoreno pismo za “spas“ javnog servisa Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji je osnivač ovog javnog servisa, Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama, Upravnom odboru i menadžmentu BHRT-a, te građanima BiH, u kojem je navedeno da bi se u nedostatku finasijskih sredstava mogao ugasiti javni servis, da se Zakon o javnom RTV sistemu BiH ne poštuje i da se prikupljena RTV taksa ne raspoređuje na način koji je predviđen zakonom.

 

Snimak pres-konferencije je dostupan ovdje.

 

Izvor: Media.ba

Tagovi

Povezani tekstovi