Urednica Južnih vesti: Trebalo bi da razlikujemo novinare od propagandista

„Ljudima je postalo normalno da psuju, vređaju i prete, pa se samo pitam kada će sa tih pretnji krenuti na dela”, ukazala je Bjeletić, u okviru se serijala Press Extra.

Ona je novinarki Bojani Milovanović rekla da su sudski procesi, u slučaju prijavljivanja pretnji, dugi i iscrpljujući, što je takođe jedan vid pritiska na medije. Ipak, izdvaja i epilog pojedinih afera i lažnih vesti koje je istraživao portal Južne vesti, jer su, kao završni rezultat, imale reakciju tužilaštva i hapšenja.

Nedavno je uhapšeno sedmoro ljudi, posle pisanja novinara Južnih vesti Stefana Markovića o tome kako je niško Javno kominalno preduzeće Parking servis nabavilo skupo plaćene boje, koje nikad nisu bile isporučene. Posle te priče, Tužilaštvo je sprovelo istragu i oni su uhapšeni, ali predstavnici javnih preduzeća sada imaju dodatan strah i novinare posmatraju kao tužioce, jer se pribojavaju da ih, u slučaju eventualnih zloupotreba, čeka ista sudbima.

Kao primer lažnih vesti, Bjeletić je pomenula slučaj „lažnog puta“ koji je otvoren za saobraćaj, iako je bio bez završnog sloja asfalta, pa su se na njemu ubzo pojavile rupe i oštećenja.

Podsetila je i na vest o „nepostojećoj fabrici“ u Kuršumliji, koju je plasirao jedan narodni poslanik u Skupštini. Bjeletić vidi vlast kao jedan od izvora lažnih vesti, ali je kritična i prema kolegama, pa je oprezna u tome koga naziva novinarem.

„Trebalo bi da razlikujemo novinare u čije izveštavanje ljudi mogu da imaju poverenja, od propagandista koji nastupaju po već postojećem scenariju”, objasnila je Bjeletić.

Ona je upozorila na to da je poverenje u medije ozbiljno narušeno i predočila da je ta bitka za poverenje na duži rok izgubljena i zato u toj situaciji ne vidi jasan izlaz. Kako je ilustrovala, u Srbiji oko 20 odsto stanovnika prati medije koji profesionalno rade svoj posao, dok 80 odsto prati medije koji uglavnom plasiraju lažne vesti.

“Trudim se da svakog dana stojim iza onoga što sam javno rekla i bijem sve vreme tu ličnu bitku. Svako treba da krene od sebe, da se ne zastidi nečeg što je rekao ili objavio”, zaključila je Bjeletić.

Tagovi

Povezani tekstovi