Urednica kazahstanskog portala primila kutiju s mesom i slikama njezine djece

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Glavna urednica informativnog portala Ulysmedia.kz u najvećem gradu Kazahstana, Almatiju, izjavila je da je od nepoznatih osoba primila kutiju u kojoj se nalazio komad mesa i fotografije njezine djece, paket koji je nazvala novim pokušajem „zastrašivanja“ nje i njezinih kolega.

 

Samal Ibraeva rekla je za Radio Slobodna Europa (RSE) da je kutija isporučena u ured portala 8. veljače.

 

Isporuku kutije dovodi u vezi s profesionalnim aktivnostima svoga tima, za koji je rekla da je već bio meta zastrašivanja.

 

Portal Ulysmedia.kz morao je 18. siječnja obustaviti rad nakon hakerskog napada.

 

Ibraeva je tada kazala da je napad najvjerojatnije povezan s pisanjem portala, dodajući da se ranije suočavala sa sličnim napadima.

 

Incident dolazi u trenutku velikog pritiska na neovisne medije u Kazahstanu.

 

Grupa Adil Soz (Pravedna riječ) sa sjedištem u Almatiju, koja prati prava novinara, rekla je navela da je u toj srednjoazijskoj zemlji od 1. siječnja zabilježeno najmanje pet napada na novinare.

 

Mete napada, uključujući Ulysmedia.kz, pisali su i izvještavali o ruskoj invaziji na Ukrajinu i prvoj godišnjici nasilnog rasturanja protuvladinih prosvjeda u Kazahstanu, koji su se pretvorili u nemire u kojima je najmanje 238 ljudi poginulo, uključujući 19 sigurnosnih službenik.

 

Glasnogovornik kazahstanskog predsjednika Kasima Žomarta-Tokajeva, Ruslan Želdibai, rekao je 20. siječnja da je šef države, koji je pokrenuo niz akcija od prošlogodišnjih smrtonosnih prosvjeda s ciljem stvaranja onoga što on naziva „novim Kazahstanom“, naredio policiji da istraži svaki napad na novinare.

 

Ibraeva je za RSE rekla 8. veljače da, unatoč predsjedničkoj naredbi da se istraže napadi, ostaje nejasno tko stoji iza njih.

 

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i veleposlanstva nekoliko zapadnih zemalja pozvali su kazahstanske vlasti da istraže napade.

Tagovi

Povezani tekstovi