Urednici: Nismo slali kamere na aerodrom zbog bebe

kamerman-09-ilustracija

[box align=’box-left’ id=’7217′]

„“Nismo slali ekipe na aerodrom ‘Nikola Tesla’, niti nas je te kobne noći, 13. marta, zvao bilo ko iz bilo kog ministarstva“, kaže za „Politiku” Miloš Milić, urednik i voditelj Trećeg dnevnika RTS-a, koji je u noći kada je došlo do tragedije sa helikopterom bio dežuran na javnom servisu.

U javnosti su se od tragedije 13. marta više puta pojavljivale tvrdnje da su televizijske ekipe raznih televizija čekale na aerodromu da slikaju ministra zdravlja Zlatibora Lončaca i ministra odbrane Bratislava Gašića sa bebom.

Ekipa RTS-a je bila te večeri ispred Instituta za zaštitu majke i deteta.

„Informaciju o spasavanju bebe videli smo verovatno kao i drugi, na agencijama. Pročitali smo da je u toku akcija spasavanja, a u narednih pola sata, sat pokušavali smo da utvrdimo gde će beba biti smeštena. Koleginica koja prati zdravstvo uspela je da sazna da to neće biti VMA, što je bila moja prva pretpostavka, već institut, zato je naša ekipa otišla tamo. Da smo imali vezu sa pi-ar službama ministarstava ne bismo lutali gotovo sat vremena da saznamo gde bi beba trebalo da bude smeštena“, ističe Milić.

On navodi i da bi kamere bile poslate na aerodrom – da su za događaj saznali pravovremeno.

„Ne znam šta bi drugo urednik koji ima i malo sluha za svoj posao uradio nego poslao ekipu na takav događaj“, kaže urednik Trećeg dnevnika.

„Politika“ navodi da „centralna teza teoretičara zavere“ glasi da je sedam osoba, uključujući i malog Šahina iz porodice Ademović, stradalo, jer su ministri želeli da se slikaju sa bebom iz Novog Pazara po uspešnom okončanju akcije spasavanja.

Po toj teoriji, navodi list, beba i njenih šest spasilaca bi bili živi da nisu leteli za Surčin već za Kragujevac, Kraljevo, Batajnicu ili VMA, odnosno bilo koje drugo odredište osim onog koje su odabrale nadležne službe.

„Politika“ podseća na izjavu novinara Dušana Mašića da je „javna tajna” da je bilo sedam novinara na Surčinu.

Mašić je pozvao novinarska udruženja da na ovu okolnost posebno ispitaju redakcije „na koje možemo sumnjati zbog njihove bliskosti sa režimom”. Među „sumnjivim“ televizijama pomenuo je i Studio B.

„Red je da se istera na čistac ko je bio i zašto i da kolege novinari kažu ko ih je pozvao”, rekao je Mašić.

Direktorka i glavna i odgovorna urednica TV Studio B Ivana Vučićević rekla je za „Politiku“ dana aerodromu „Nikola Tesla” te noći nije bilo ni kamera ni novinara ove televizije.

Isto tako, Goran Gmitrić, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Televizije Pink, rekao je za „Politiku” da njihove kamere nisu bile na surčinskom aerodromu kobne martovske noći kada se srušio vojni helikopter.

„Nismo poslali našu TV ekipu da čekaju dolazak tog helikoptera, jer pre svega nismo ni od koga ni dobili poziv da medijski pratimo taj događaj. Bio sam u zgradi Pinka do 10 uveče i informaciju o akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara video sam na nekom od portala, ali mi se nije činilo dovoljno atraktivnim da zbog toga u ponoć šaljem novinare i snimatelje da čekaju sletanje helikoptera… Tek kada je stigla prva vest o nesreći, Mladen Mijatović je otišao na Surčin sa kamerom i od tada smo pratili taj događaj“, ispričao je Gmitrić.

I Pinkov reporter Mladen Mijatović rekao je da je oko pola tri noću, kada je saznao za vest o padu helikoptera stigao sa kamerom na Surčin, a da je kasnije, oko pola sedam ujutro stigla i druga kamera Pinka i otpočelo izveštavanje za jutarnji program.

Tagovi

Povezani tekstovi