Urednik Mađar soa Čik Nađ dobio otkaz

Čik Nađ, kome je otkaz uručio vršilac dužnosti generalnog direktora „Mađar soa“ Rudolf Mihok, rekao je agenciji Beta da je u rubrici „Eks Ju pres“ objavio članak koji je preuzeo sa internet portala „Vojvodina danas“.

Kao drugi razlog za otkaz navedeno je da je Čik Nađ 21. decembra 2004. dozvolio da u zgradu „Mađar soa“ uđe fotoreporter „Dnevnika“ da bi slikao redakcijsku proslavu koja je, kako je rekao taj novinar, „organizovana u znak protesta rukovodstvu što od nezavisnog lista želi da napravi glasilo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM)“.


„Pokušao sam danas da razgovaram sa Rudolfom Mihokom, ali do tog razgovora nije došlo. Inače, on uopšte ne komunicira sa zaposlenima u Novom Sadu, jer je suština cele priče da oni žele da redakciju ‘Mađar soa’ presele u Suboticu“, rekao je Čik Nađ.


S druge strane, Mihok je rekao da je Čik Nađ „svesno i zlonamerno prekršio“ uređivačku politiku i koncepciju za koju je „glavni urednik ‘Mađar soa’ Peter Kokai izdao uputstvo“.

„On se vadi na to da je tekst samo preuzet i time se, ustvari, samo još više povlači njegova odgovornost. Čik Nađ nije autor tog teksta, već je uređivao tu stranicu i time svesno prekršio uputstvo glavnog urednika“, rekao je Mihok.

Mihok je dodao da je Čik Nađ prekršio Zakon o informisanju, ugovor o radu i Statut preduzeća, dodajući da je spreman, ako bude trebalo, da to potvrdi i na sudu.

Pravni zastupnik Čik Nađa, novosadski advokat Vladimir Beljanski, najavio je da će pokrenuti radni spor kako bi se dokazalo da je rešenje o otkazu njegovom klijentu protivzakonito.

Najavljujući da će tražiti i vraćanje Čik Nađa na posao, Beljanski je rekao agenciji Beta da će na sudu dokazivati da je reč o „diskriminaciji po političkoj i neistomišljeničkoj liniji“.

„S obzirom da sam delimično upoznat o stanju unutar lista ‘Mađar so’, to mi dosta liči na obračun s ljudima koji drugačije misle i s novinarima koji savesno obavljaju svoj posao, ali drugačije od onoga kako glavni urednik očekuje“, rekao je on, dodajući da je prethodni disciplinski postupak protiv Nađa vođen „krajnje nekorektno“.

Nekoliko novinara „Mađar soa“ optužilo je prošlog meseca za „indirektni“ politički pritisak predsednika Nacionalnog saveta Mađara Lasla Jožu, inače predsednika Upravnog odbora, kao i lidera SVM Jožefa Kasu.

Joža i Kasa odbacili su kao neosnovane sve optužbe na njihov račun.

Tagovi

Povezani tekstovi