Uredniku (ne) treba škola

Pančevo-Bila je to najčudnija konferencija za novinare organizovana poslednjih nekoliko godina u Pančevu. Među klupe gradskog parka poslenici pančevačke Televizije izneli su sto za kojem inače sede novinari dok čitaju vesti, iza njega  smestili su se  urednik Tatjana Jelesić i tehničar Nenad Milošev. Njihovo izlaganje nije moglo da omete ni povremeno nesnosna buka zbog popravke centralnog gradskog trga.


Posledica obraćanja kolegama bila je nedavna odluka Upravnog odbora RTV Pančevo da promeni Statut ovog javnog preduzeća, tako što se za glavne i odgovorne urednike radija i televizije zahteva viša, odnosno visoka stručna sprema. Bolje reći, briše se srednja sprema, koja je do sada, kao alternativa, pominjana. Povod burne reakcije novinara i tehničara televizije Pančevo jeste što njihov glavni i odgovorni urednik Nevena Simendić ima srednju školu, pa samim tim predodređena je za hitnu smenu. Prema proceni zaposlenih radi se o političkom aktu „sa ciljem da se smeni sadašnji glavni i odgovorni urednik“. Upravni odbor je inače o izmeni Statuta raspravljao na inicijativu Skupštine opštine.


Zaposleni su krenuli u kontraofanzivu. Sačinili su zahtev za smenu svopg Upravnog odbora iza kojeg stoji 47 imena, što je ogromna većina zaposlenih i spoljnih saradnika angažovanih na TV Pančevo. Oni navode da je, prema analizi „Staratedžik marketinga“ gledanost njihove TV stanice porasla  za čitavih 135 odsto, a posle uvođenja nove programske šeme, očekuju se i bolji finansijski rezulteti. Članovi Upravnog odbora ima da se smene, jer u „njihovom radu preovladavaju politički a ne interesi kuće“. Zaposleni ultimativno zahtevaju da Nevena Simendić nastavlja da obavlja posao do kraja mandata.


Konferencija za medije održana je istoga dana kada su odbornicima poslati materijali za sednicu Skupštine opštine, zakazanu za 13. septembar. Kako su odbornici dužni da potvrde predložene promene Statuta RTV Pančevo, te4ško da će se zahtev zaposlenih moći „predvideti“.


M. Šašić

Tagovi

Povezani tekstovi