Uručene nagrade „Stanislav Staša Marinković“ i „Nikola Burzan“ povodom 27. rođendana dnevnog lista Danas

Foto: N1
Foto: N1

Novinaru nedeljnika Radar Vuku Cvijiću uručena je nagrada „Stanislav Staša Marinković“, koju dodeljuje redakcija Danasa, povodom 9. juna, dana lista. Nagrada „Nikola Burzan“ za 2023/24 uručena je Jeleni Diković, urednici spoljnopolitičke rubrike u Danasu.

 

Žiri, u sastavu Dragana Obradović, Dragana Marinković, Marko Šelić Marčelo, Slobodan Georgiev, Ljiljana Bukvić, Aleksandar Roknić i Dragoljub Petrović, konstatovao je da je Cvijić u prethodnom periodu pokazao visok profesionalizam i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i novinarsku hrabrost.

 

Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Stanislav Staša Marinković”, koju redakcija Danasa dodeljuje povodom 9. juna, dana lista. Žiri je konstatovao da je Cvijić u prethodnom periodu pokazao visok profesionalizam i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i novinarsku hrabrost.

 

Tekstovima u Radaru i NIN-u Vuk Cvijić je u prethodnih godinu dana otkrio brojne činjenice u vezi sa događajima koje je vlast pokušavala da prikrije: slučaj policajke Katarine Petrović iz Valjeva, papire vezane za veštačenje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, tajno praćenje inspektora Slobodana Sente Milenkovića, smrt osumnjičenog u policijskoj stanici u Boru…

 

Cvijićev novinarski rad je prepoznatljiv i odlikuju ga upravo ovakve priče, pa je zbog toga često meta pretnji. Nedavno je i fizički napadnut, što je izavalo veliku solidarnost javnosti i kolega. Žiri je ocenio da Cvijić svojim profesionalizmom, upornošću i pre svega skromnošću koja ga karakteriše, primer dobre novinarske prakse kakve je sve manje u srpskom medijskom prostoru.

 

Urednica spoljnopolitičke rubrike Jelena Diković dobitnica je nagrade „Nikola Burzan“ koja se dodeljuje članovima redakcije Danasa koji su se u prethodnoj godini istakli u obavljanju svog posla.

 

Žiri za nagradu „Nikola Burzan“ dnevnog lista Danas u sastavu Miloš Obradović (predsednik), Safeta Biševac i Jasmina Lukač (članovi) u konkurenciji nekoliko predloženih kolega, jednoglasno je odlučio da dodeli nagradu Jeleni Diković, urednici spoljnopolitičke rubrike.

 

Pisala je o temama koje se i danas u Srbiji radije izbegavaju, ratnim zločinima, žrtvama ratova devedesetih, položaju LGBT populacije, diskriminaciji, feminizmu, ali i izveštavala i pisala reportaže iz dalekih zemalja, intervjuisala različite sagovornike od majorke Helene, preko nekadašnjeg načelnika Generalštaba VS, porodica žrtava najstrašnijih ratnih zločina do „Dubioze kolektiva“ i brojnih ambasadora.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi