Uskoro novo rukovodstvo

Rok za kandidovanje završen je 19. marta, a na spisku objavljenom u formi javnog oglasa, najbrojnija su imena novinara, univerzitetskih profesora i publicista. Na primer, među kandidatima za UO RTS su novinari Nino Brajević, Slavoljub Đukić, Rade Veljanovski, Petar Lazić, Filip Mladenović, Ištvan Takač, a od profesora Vesna Rakić-Vodinelić, Snježana Milivojević, Milan Božić, Milan Podunavac, Dragan Simeunović… Predložen je i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Miro Vuksanović. On je predložen i za UO vojvođanskog javnog RTV servisa, a i još nekolicina kandidata koji su i na srpskom i na vojvođanskom spisku.


Takođe, predloženi su i kandidati za članove programskih odbora oba javna servisa, koji će brojiti po 12 članova, a osnivaju se sa ciljem da zastupaju interese gledalaca i slušalaca u celini, kako precizira Zakon o radiodifuziji.
Prema ovom zakonu, Savet Republičke radiodifuzne agencije imenovaće upravne odbore i programske savete javnih servisa Srbije i Vojvodine tokom aprila. Potom upravni odbori raspisuju konkurs na kome će se birati generalni direktori, kao i direktor radija i televizije i usvajaju statut ovih medijskih kuća. Tumači se da će se okončanjem ovih izbora, formalno završiti transformacija od državne RTV u javni servis. Slovo Zakona nalaže i da izabrani u UO ne mogu biti članovi Vlade, ili poslanici, ili predstavnici vojvođanske izvršne i zakonodavne vlasti, kao ni funkcioneri stranaka. Oni takođe imaju pravo za nadoknadu za svoj rad, mandat im traje pet godina, a mogu biti birani najviše dva puta uzastopce.
Kada je reč o konkursu za pet dozvola za komercijalne televizije koje će pokrivati programom celu Srbiju, dosad su učešće najavile dve strane i tri domaće kuće. Sutra je poslednji dan konkursa, a o dozvolama odlučuje Savet RRA. Od stranih kompanija, zainteresovane su nemački RTL koji je u Hrvatskoj zakupio treći državni kanal, čiji je domaći partner, navodno, biznismen Vuk Hamović i Central Europian News, koji se vezuje za američkog magnata Ruperta Mardoka. Prema Zakonu o radiodifuziji, strane kompanije ne mogu da dobiju dozvole za emitovanje, ali mogu imati 49 odsto vlasništva medija kojima je sedište u Srbiji. Od domaćih stanica, učešće na konkursu potvrdile su BK Televizija, TV Hepi koja emituje program za decu, kao i nova stanica pod nazivom TV Avala, koju osniva grupa kompanija na čelu sa Dankom Đunićem, suvlasnikom više firmi i konsultantskih kuća, od kojih je najpoznatiji Ekonomski institut.


J. L. 

Tagovi

Povezani tekstovi