Uskoro prvi pozivi za privatizaciju medija

kupovina-medija-media-ba

[box align=’box-left’ id=’7444′]

Odlaganje privatizacije medija neće biti, a prvi pozivi mogu se očekivati narednih dana, rečeno je na seminaru ANEM−a posvećenom primeni medijskih zakona u Subotici. Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković kaže da odlaganja ovog procesa privatizacije neće biti, a da u tom poslu sada ključnu ulogu imaju Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju.

„Bez obzira na razne glasine i spekulacije da će doći do prolongiranja tog roka, iz perspektive današnjeg dana ja mogu da vam potvrdim da se uopšte ne razmatra ta opcija. I dalje isključivo govorimo o 1. julu ove godine kao krajnjem roku za privatizaciju i izlazak države iz vlasničke strukture medija na svim nivoima vlasti“, rekao je Mirković novinarima, a preneo Tanjug.

On očekuje da će uskoro biti završen proces odlučivanja o projektnom sufinansiranju, i na nivou Ministarstva i na nivou lokalnih samouprava, te da će od 1. januara 2016. na lokalnom nivou postojati isključivo projektno sufinansiranje. 

„Budžet za projektno sufinansiranje povećan je u toj meri da je u ovom trenutku Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije, kroz projektno sufinansiranje sadržaja, najveći pojedinačni donator. To se do sada nikada nije desilo i mi očekujemo da će se ta suma samo povećati i neće se smanjivati. To treba da urade i lokalne samouprave“, rekao je Mirković.

Rukovodilac odeljenja za komunikacije Agencije za privatizaciju Zoran Pavić rekao je da se prvi pozivi za aukcije kapitala medija u državnom vlasništvu i vlasništvu lokalnih samouprava mogu očekivati u narednim danima. Prema njegovim rečima, Agencija trenutno zaokružuje privatizacionu dokumentaciju i prikuplja odluke lokalnih samouprava o modelu privatizacije.

„Realno treba očekivati u narednim danima, praktično vrlo brzo da se raspišu prvi javni pozivi za privatizaciju medija. S obzirom na kratke rokove, Agencija će se truditi i učiniti sve što je moguće da u najkraćim zakonskim rokovima realizuje proces privatizacije svakog pojedinačnog medija“, rekao je Pavić.

Medijski ekspert Rade Veljanovski podsetio je da je povlačenje države iz vlasničke strukture medija predviđeno zakonom zbog distanciranja medijskog sistema od političkih uticaja i uticaja vlasti. Međutim, kako kaže, to ne znači da se prelaskom vlasništva u ruke privatnika i pojedinaca neće dogoditi nešto slično, ali da postoje svetska iskustva i regulatorni i drugi aktivni načini da se te negativne posledicu suzbijaju.

Tagovi

Povezani tekstovi