Uslovna kazna za pretnje urednici Infocentrale

Osam meseci zatvora, uslovno na dve godine – ovakvu kaznu Osnovni sud u Jagodini izrekao je Jovanu Grujiću iz Jagodine zbog napada i pretnji izrečenih prošlog leta urednici portala Infocentrala i dopisnici TV Prva i TV O2 Aniti Đukić tokom obavljanja novinarskog zadatka, kao i osobi koja je tada bila s njom.

Anita Đukić, Infocentrala

Sud je Grujića proglasio krivim zbog ugrožavanja sigurnosti, a sama kazna je nešto niža od one koju je tražilo tužilaštvo – godinu dana zatvora, uslovno na dve godine, navodi se u presudi donetoj 30. januara ove godine, a u koju je Cenzolovka imala uvid.

Anita Đukić je napadnuta 15. avgusta prošle godine prilikom snimanja priloga u jagodinskom naselju Solaris, gde je na jednu kuću prethodno bila bačena bomba. Osim što joj je tom prilikom oteta kamera, sud je utvrdio da je Grujić novinarki i njenoj prijateljici poručio da će „upaliti i njih i automobil“. Iako je u napadu učestvovalo više osoba, Anita Đukić je prijavu podnela protiv Grujića i još jedne osobe.

Tužilaštvo je, međutim, odreagovalo samo na jednu prijavu, napominje Anita Đukić u izjavi za Cenzolovku.

„Muškarac koji je mene napao na terenu i oteo mi kameru, na sudu se branio da ima malo dete, da je drugo na putu, da su u teškoj situaciji, i izvinio se. Sud je uzeo u obzir te olakšavajuće okolnosti i doneo uslovnu presudu. Međutim, osoba koja je takođe prijavljena i koja je odnela kameru u kuću i pokušala ’da izvadi film’ uopšte nije procesuirana. Nemam nikakvu informaciju o tome šta se sa tim slučajem dogodilo. Zbog te druge osobe, prilikom pisanja nekih kasnijih tekstova o slučajevima u kojima je on učestvovao, dobijala sam pretnje koje sam takođe prijavila policiji. Date su IP adrese, poruke, kompletno sve, međutim, ekipa koja se bavi visokotehnološkim kriminalom u Beogradu nije našla da se radi o pretnjama. Specijalno odeljenje MUP za visokotehnološki kriminal, inače, ni u ranijim slučajevima, nevezanim za ovaj, nije otkrilo ko stoji iza pretnji koje dobijam putem mejlova“, navela je urednica Infocentrale.

Kada je u novembru prošle godine prijavila policiji pretnje zbog teksta o incidentu na parkingu tržnog centra VIVO u Jagodin, Anita Đukić je za Cenzolovku rekla da je u pitanju barem osmi slučaj pretnji koje prijavljuje tokom četiri godine postojanja portala.

„Imam utisak da novinari ne prijavljuju nasilje – verbalno, fizičko, nasrtaj, telefonski poziv, bilo koji vid pretnje i napada. Ja sam, međutim, svaki takav slučaj uvek prijavljivala“, kaže urednica Infocentrale. „Na postupanje suda i tužilaštva nemam toliko zamerke, koliko imam na rad Odeljenja policije za visokotehnološki kriminal. Dobijala sam pretnje i kada sam objavila snimak dece koja skandiraju ’Ubij, zakolji’, pretnje kada je objavljen tekst o prebijanju bračnog para u VIVO šoping-parku, kao i pretnje kada sam prijavila slučaj napada na terenu u vezi sa bačenom bombom u naselju Solaris u Jagodini. Policija nije otkrila ni ko je pretio, niti su našli da je pretnji uopšte bilo. Te pretnje se sporadično nastavljaju“, navodi Anita Đukić.

Aludirajući na stav suda prema napadaču iz naselja Solaris, ona ukazuje na to da za nju u slučajevima pretnji nema olakšavajućih okolnosti – ne uzima se u obzir ni to što je novinarka, uz to i samohrana majka, niti to da li se oseća ugroženo.

„Ako Specijalno odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a donese odluku da pretnji nije bilo, tu se priča završava. Novinari u unutrašnjosti nemaju mnogo izbora. Mi smo nevidljivi“, kaže Anita Đukić.

Tagovi

Povezani tekstovi