„Uticaji na medije sa jednog mesta“

pak-i-obradovic

[box align=’box-center’ id=’7153′]

Predsednik NUNS i savetnica za medije predsednika Srbije su u Temi dana govorili o nedavnim istupima Tomislava Nikolića u kojima je on naveo da mediji rade na rušenju države.

Gosti Teme dana su najpre dali svoj komentar na odluku Tribunala u Hagu da zatraži da se Vojislav Šešelj vrati u zatvor u Sheveningenu. 

“To je destabilizacija Srbije, regiona, samo jedan od udara koji dugo trpe Vlada Srbije i predsednik Srbije“, navela je Pak. 

“Tragikomedija zaslužuje da se okonča u krugu partijskih saboraca, ako govorimo o pravdi“, istakao je Obradović. 

Predsednik Tomislav Nikolić još jednom je uspeo da uzbuni javnost, ovoga puta porukom da su pojedini mediji i deo civilnog društva oružje za rušenje države. 

“Pojedinim medijima je zasmetalo što je predsednik pred gospođom Mogerini rekao istinu da mediji vode kampanju protiv njega. On je mislio na Blic, Kurir i medije u državnom vlasništvu. U emisiji “Sedmica“ je jedan ekspert bez argumenata napadao vladu, sat vremena totalne kontradiktornosti i priče da je friziran prihod Vlade, odnosno da se gubitak stvara zapošljavanjem partijskih kadrova“, navela je Pak. 

Obradović navodi da je to Nikolić postupio na potpuno neprimeren način. 

“On kao i svaki građanin ima pravo da procenjuje medije, ali takve paušalne ocene da mediji i NVO rade na rušenju države su neprimerene vremenu i položaju koji Nikolić zauzima. Podseća me na vreme kada su se ljudi i mediji delili na patriote i izdajnike. Takve ocene dolaze bez argumentacije“, objasnio je Obradović. 

Pak je reagovala rečima da su Nikolićevi navodi daleko od paušalne ocene. 

“Ja na Pinku i RTS nisam dobrodošla, predsednik je marginalizovan na Javnom servisu, njegove aktivnosti se objavljuju u poslednjim minutima Dnevnika, dok štampani mediji, Blic, Kurir, svakog dana iznose neistine. Vlasnik Kurira je u aprilu prošle godine podneo zahtev za pomilovanje. Kada je rečeno da nema osnova, da je priznao krivicu, počela je kampanja“, rekla je Pak. 

Obradović je podsetio da je slučaj predsednika Nikolića završio na Savetu za štampu. 

“Ne vidim da se vodi kampanja protiv Nikolića. On se žalio Savetu za štampu koja je većinom odlučila da sporni tekstovi nisu prekršili Kodeks. Nikolić ne može da bude nezadovoljan izveštavanjem medija, ne može u isti koš da svrsta sve medije i karakteriše ih kao zaverenike koji ruše državu“, ističe Obradović. 

Pak ističe da nadležni organi treba da reaguju. 

“On je apelovao i izneo zahtev Savetu za štampu koji je doneo kompromisnu odluku da Blic nije povredio Kodeks, oni su naveli da je predsednik lagao da nije pekao rakiju za vreme poplava. Moja je greška što nisam dovela kamere kod predsednika. Pravosudni organi treba da se staraju o pravnom poretku, neće predsednik da podnosi krivične prijave. Radi se o uspostavljanju pravne države, a nadležni organi treba da reaguju“, navela je Pak. 

Međutim, Obradović ističe da se Nikolić nije obratio nadležnim organima. 

“Jedna stvar je da li je govorio istinu ili laž, da li je pekao rakiju ili nije, a druga je da medije i NVO naziva rušilačkim faktorima. Nema distance, nije rekao “neki“ mediji, već mediji. Ovakve izjave nas vraćaju u ’90. godine“, smatra Obradović. 

Savetnica predsednika je istakla da je nezamislivo šta je danas dozvoljeno. 

“Ovo ne postoji nigde da mediji sa velikim tiražom vode kampanju preko godinu dana i da iznose neistine o predsedniku“, navela je Pak. 

Obradović je imao odgovor na to. 

“Ti isti mediji koji su 877 puta imali Vučića na naslovnoj strani za godinu dana, od toga šest puta u negativnom kontekstu, negativno izveštavaju o radu Nikolića. O tome treba da se zapita Predsedništvo. Kada se govori o uticajima na medije, jasno je odakle dolaze, dolaze sa jednog mesta i kampanja može da bude orkestrirana samo sa jednog mesta“, zaključio je Obradović.

Tagovi

Povezani tekstovi